Venäjä ja historian rajarullat
Nyt kun venäläiset julkaisevat erilaisia karttojaan historiallisista rajoistaan, on hyvä kerrata näitä muidenkin. Jos oikein muistan, niin Stolbovan rauhan raja oli niitä ensimmäisiä sovittuja rajoja. Rauha tehtiin 1617 ja rajarullat vaihdettiin vasta neljä vuotta myöhemmin venäläisten venkoilun takia. Tärkeä peruste rajan määrityksessä oli väestön kieli ja uskonto eli puhuivatko venäjää vaiko suomea, olivatko lutherilaisia vaiko ortodokseja ja mihin maksoivat aiemmin veronsa. Tukholma haukkui omat rajakomissaarinsa ja tsaari palkitsi omansa. Siitä voi päätellä kumpi voitti.
Edes tätä rajaa Venäjä ei ole koskaan kunnioittanut vaan on laajentanut alueitaan lakkaamatta joka suuntaan kaikin käytettävissä olevin keinoin ja nyt vaatii, että kaikki ne alueet, missä he ovat joskus käyneet kuuluvat nykyiseen Venäjään. Jos ’länsi’ tekisi saman, niin vähintäänkin ensimmäistä sovittua rajaa tulisi kunnioittaa ja palauttaa ne alueet, mitä aikoinaan on sovittu kuuluvan ’lutherilaisille’. Myönnän, ettei tällaisilla vaateilla ole mitään järkeä, mutta niin ei ole venäläisillä maailman valloitusvaateillakaan, jotka ovat kaukana heidän rauhantahtoisuudestaan.
Nyt Venäjän propaganda yrittää uhkailla Nato-Suomen Mattia ja Pekkaa, jotta pitäisimme ammuksemme täällä varmuuden vuoksi, emmekä lähettäisi niitä Ukrainaan.
Kirjoitus on yhtä painavaa tekstiä kuin kirjoituksen otsikkokin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos havainnostasi. Olen samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitus ei ole oikein historian kannalta.
Esimmäinen rajankäynti Ruotsin ja Novgorodin kanssa oli Pähkinäsaaren raja 1323. Se raja kulki noin Pietarin kohdalta noin Oulun kohdalle viistosti nykyisen Suomen alueen halki.
Seuraava raja oli Täyssinän raja 1595, jolloin Ruotsi sai lisää alueita keskisen Suomen kohdalta entisen Pähkinäsaaren rajan itäpuolelta.
Stolbovan raja edusti Ruotsin suurvaltakautta ja voimantuntoa. Ruotsi valloitti Venäjältä laajat aluet Karjalasta ja koko Inkerinmaan. Nuo alueet eivät olleet suomalaisia, vaan karjalaisia ja väestö oli ortodoksista. Väestö lähti sankoin joukoin pakoon luterilaisia verisiä valloittajia syvälle Venäjän sisäosiin Tihvinään ja Tverin alueelle.
1700-luvulla Ruotsi menetti taas alueita Venäjälle ja 1721 solmittu Uudenkaupungin raja noudatteli kaakossa suurin piirtein Suomen ja Venäjän nykyistä rajaa.
Ilmoita asiaton viesti