Venäjä ja historian rajarullat

Nyt kun venäläiset julkaisevat erilaisia karttojaan historiallisista rajoistaan, on hyvä kerrata näitä muidenkin. Jos oikein muistan, niin Stolbovan rauhan raja oli niitä ensimmäisiä sovittuja rajoja. Rauha tehtiin 1617 ja rajarullat vaihdettiin vasta neljä vuotta myöhemmin venäläisten venkoilun takia. Tärkeä peruste rajan määrityksessä oli väestön kieli ja uskonto eli puhuivatko venäjää vaiko suomea, olivatko lutherilaisia vaiko ortodokseja ja mihin maksoivat aiemmin veronsa. Tukholma haukkui omat rajakomissaarinsa ja tsaari palkitsi omansa. Siitä voi päätellä kumpi voitti.

Edes tätä rajaa Venäjä ei ole koskaan kunnioittanut vaan on laajentanut alueitaan lakkaamatta joka suuntaan kaikin käytettävissä olevin keinoin ja nyt vaatii, että kaikki ne alueet, missä he ovat joskus käyneet kuuluvat nykyiseen Venäjään. Jos ’länsi’ tekisi saman, niin vähintäänkin ensimmäistä sovittua rajaa tulisi kunnioittaa ja palauttaa ne alueet, mitä aikoinaan on sovittu kuuluvan ’lutherilaisille’. Myönnän, ettei tällaisilla vaateilla ole mitään järkeä, mutta niin ei ole venäläisillä maailman valloitusvaateillakaan, jotka ovat kaukana heidän rauhantahtoisuudestaan.

Nyt Venäjän propaganda yrittää uhkailla Nato-Suomen Mattia ja Pekkaa, jotta pitäisimme ammuksemme täällä varmuuden vuoksi, emmekä lähettäisi niitä Ukrainaan.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu