8 paholaista (8 apokalyptistä ratsastajaa)

Venäjällä Aleksanteri II totesi, että maaorjien vapauttaminen oli parempi aloittaa ylhäältä kuin odottaa sen alkavan alhaalta. Hän allekirjoitti vapausmanifestin 3.3.1861. USA:ssa orjuus lakkautettiin virallisesti joulukuussa 1865, mitä ennen sisällissodan hävinneen osapuolen orjat oli vapautettu jo kolme vuotta aiemmin. Kummassakaan maassa orjuuden lakkauttaminen ei ollut läpihuutojuttu. Nyt käytännössä maailma on sen edessä, että valtaosa pääomista on keskittynyt harvoille. Valtiot ja ihmiset elävät velkaorjuudessa eli kaikki pyörii velkarahalla.

Uusliberalismi on ollut vallalla viimeiset 30 vuotta, jona aikana valtioiden sosiaalitoiminta ja pääomatuottojen verotus ovat kutistuneet. Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan takki alkaa olla kovin repaleinen, mitä nykyinen pandemian hoito todistaa. Esimerkiksi eräässä maailman rikkaimmassa maassa 60% kotitalouksissa elää köyhyydessä, missä epätasa-arvo on samaa luokkaa kuin 100 vuotta sitten, ilmastonmuutos uhkaa tappaa ihmiset sukupuuttoon ja automaatio pitää ihmiset jatkuvassa epävarmuudessa.

Vuonna 2019 Davosin kokouksen teemana oli Globalisaatio 4.0, jossa keskityttiin seuraaviin kysymyksin: Kuinka voimme pelastaa planeetan tappamatta talouskasvua? Voitko samalla olla patriootti ja globaali kansalainen? Millaiselta työn pitäisi näyttää tulevaisuudessa? Kuinka voimme varmistaa, että tekniikka tekee elämästämme parempaa eikä huonompaa? Kuinka luomme oikeudenmukaisemman talouden? Kuinka saamme maat toimimaan yhdessä paremmin? – Vastauksia tai paremminkin toimintapäätöksiä tuskin saamme ennen pandemian häviämistä.

Davosin kokouksen vetäjä Klaus Schwab totesi muun muassa, että meidän on taisteltava kahdeksaa pahaa jättiläistä vastaa, minkä vuoksi tarvitaan pikaisesti uusi tulonjakojärjestelmä, millä varmistetaan ihmisten perustoimeentulo. Hän nimesi paholaiset seuraavasti:

1. Epätasa-arvo, jota kuvaa esimerkiksi Gini-kerroin. Kasvava osuus maailman kansantulosta tulee omistus- , sijoitus- ja immateriaalioikeussektoreilta. Palkat polkevat paikoillaan.

2. Taloudellinen epävarmuus, josta esimerkkeinä sosiaaliturvan heikentyminen, joustavat työsuhteet, teknologinen sekamelska.

3. Velka, nyt tehdään velkaa, vaikka tiedetään, ettei koskaan pystytä sitä maksamaan.

4. Stressi, joka on globaali pandemia. Masennus, mielisairaudet, omanarvon menetys ja itsemurhat lisääntyvät.

5. Epätyypilliset työsuhteet ja palkkojen pienuus.

6. Robotit ja tekoäly poistavat perinteiset työt.

7. Ilmaston lämpeneminen ja luonnonkatastrofit.

8. Populismi ja siitä kehittyvä neofasismi.

Facebookin Mark Zuckerberg totesi nykymenosta jotenkin seuraavasti: ”Suuren onnistumisen edellytyksenä on vapaus epäonnistua. .. Nyt tehtävämme on laatia sukupolvellemme sosiaalinen yleissopimus. On syytä tutkia kansalaispalkan ideaa, jotta kaikilla olisi mahdollisuus kokeilla uusia asioita.”

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu