Alkoholi koukuttaa enemmän kuin kokaiini

Bristolin yliopiston psykofarmakologian professori David Nutt on aikoinaan tullut muun muassa siihen tulokseen, että alkoholi koukuttaa enemmän kuin kokaiini. Muistelen lukeneeni tiedelehti Quon verkkoversiosta, että jo pienet alkoholin määrät eli ns. ’kohtuukäyttö’ on aivojen kannalta haitallista. ’Kaanaan häät’ 2000 vuotta sitten olivat hyvä esimerkki juopottelusta ja sen hyväksymisestä. Viikon maljoittelun jälkeen loppui viini, mutta Jeesus muutti lähes 500 litraa vettä viiniksi ja juhlat jatkuivat. Nykymaailmassa alkoholituotteet ovat niin iso liiketoimi, ettei siihen voi asettaa rajoituksia ja siten jokaisella on oikeus juoda itsensä hengiltä.

Myös on väitetty, että, jos alkoholi keksittäisiin nyt, niin virallisesti se luokiteltaisiin huumeeksi ja kiellettäisiin sen käyttö ’ravintoaineena’, joksi esimerkiksi ainakin viinit luetaan EU:ssa. Näin alkoholin myynti luo tuhoaan ja valtiovalta kannustaa kansalaisiaan kuluttamaan entistä enemmän, vaikka tekopyhästi asia toisin ilmaistaan ja haittoja muka estetään ja sairaat kuntoutetaan.

Professori Nuttin Wikipediassa esittämän kuvan mukaan alkoholilla on yli kaksi kertaa suuremmat haitat kuin esimerkiksi kokaiinilla tai amfetamiinilla. Heroiini on lähes yhtä haitallista kuin alkoholi. Kumpikin nostavat aivojen palkitsemiskeskuksen dopamiinitasoa noin 200%

Tämän tapaisia aatoksia lirahtaa väkisinkin mieleen, kun seuraa viinanmyyjien kitinää pandemian tuomasta liikevaihdon pienentymisestä ja vaatimuksia, että yhteiskunnan pitää korvata heille yritystoiminnan riskien toteutumisesta aiheutuneet mahdolliset kustannusseuraamukset. Toisaalta miedompia huumeita, kuten amfetamiinia, välittänyt UB:n Holopainen sai 10 vuotta ’täysihoitoa’ paikassa, missä on rautaiset verhot. En väitä ollenkaan, etteikö tuomio ole oikea, mutta kapakoitsijat joutaisivat samaan ’täysihoitoon’, jos toimintojen lopputuloksia punnittaisi tasapuolisesti. Tasan ei käy onnenlahjat.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu