Argentiina porskuttaa 140% inflaatiovauhdissa presidentinvaaleihin

Argentiinan (46 milj. asukasta) presidentinvaalien ensimmäinen kierros on tänään ja todennäköinen toinen kierros noin kuukauden päästä. Maan talous on sillä tolalla, ettei Suomen etäisyydeltä katsottuna ole suurta merkitystä sillä, kenen johdolla menenevät konkurssiin. Vuotuinen inflaatio pyörii siinä 140 %:ssa ja valuutalla (ARS, Argentiinan peso) on useita kursseja. Tällä hetkellä virallinen kurssi on noin 350 ARS/€, turistikurssi noin 600 ARS/€ ja epävirallinen kaupankäyntikurssi (euro blue) noin 1000 ARS/€. Muistan itsekin noin 10 vuotta sitten rahanvaihtopisteessä kurssin olleen vielä 45 ARS/€.

Maan taloustilanteen oireita kuvatessa verrataan niitä myrskyssä seilaamiseen. Nyt ei osata sanoa, ollaanko vettä täynnä olevassa veneessä vielä veden pinnalla vaiko pinnan alla. Myös kuulee sanottavan tilanteesta, että ’like a fish on the water’. Tuhon jälkeen on hiljaista, mutta ihmettä odotellaan.

Esivaalien perusteella Argentiinan seuraava presidentti on hyvin todennäköisesti joku heistä: konservatiivi Patricia Bullrich, peronisti Sergio Massa, konservatiivi Horacio Rodríguez Larreta tai libertaristi Javier Milei.

Käy kuin tanssi
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu