Asiantuntijat, priorisointi ja äänestys

Se vähän mitä YLE-maksua on tullut kuoletettua, niin vaikutelma on, että ministerit painottavat hallituksen päätösten perustuvan THL:n ja muiden asiantuntijoiden lausuntoihin, jotka puolestaan ovat niin sekavia, ristiriitaisia tai mitään sanomattomia, ettei niistä ota erkkikään selvää. Siitä huolimatta hallitus menee asiantuntijoiden selän taakse ja pesee kätensä päätöstensä seurauksista. Onneksi päätökset ovat olleet oikeansuuntaisia. Mutta silti jää kaivelemaan, mihin tarvitaan hallitusta ja sen valtavaa virkakoneistoa, jos päätökset ovat asiantuntijoiden käsissä. Eikö pienemmälläkin porukalla saataisi samat päätökset aikaan?

Kuten myös rva Nerg varmaan on jo huomannut, jos jätetään tietoisesti jotain ratkaisuun vaikuttavaa tärkeää kertomatta, on se verrattavissa valehteluun. Toisaalta poikkeusoloissa on joskus vaikea sanoa, kumpi on pahempaa epäpätevyys vaiko valehtelu.

Uskon ymmärtäväni, että on hyvä korostaa hallituksen päätösten perustuvan eri asiantuntijoiden näkökulmien ja painotusten yhteensovittamiseen tarkoituksena minimoida kokonaisuudessaan yhteiskunnalle pandemian aiheuttamat haitat. Hybridistrategiamme hiukan poikkeaa esimerkiksi Espanjan valitsemasta linjasta: siellä on nimetty priorisointijärjestykseksi sosiaali-, terveys- ja talousongelmat – tässä järjestyksessä. Meillä sosiaaliongelmia ei painoteta, vaan ”mennään pelkästään terveys edellä” ja sitten melkein kannoilla tulevat pelkästään yritykset kovalla metelillä.

Trump antaa koronan riehua, jotta saisi siitä tarvittaessa tekosyyn siirtää vaaleja hamaan tulevaisuuteen. Lienee meilläkin syytä miettiä sellaista lisäystä poikkeuslakeihin, että sähköinen äänestys olisi edes pandemian aikana mahdollista. Esimerkiksi oikeusasiamies tai kansallinen vaalilautakunta voisi arvioida sähköisen äänestyksen kattavuutta ja oikeellisuutta, jotta eduskunta voisi vahvistaa tuloksen.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu