AstraZeneca puhuttaa

Von der Leyenin EU-komissiossa Euroopan ihmisten hyväksi toimivasta taloudesta vastaa latvialainen EU-komissaari Valdis Dombrovskis. Nyt hänen työpöydällään on selvitettävänä muun muassa AstraZenecan (AZ) tapaus. Yhdistyneet kuningaskunnat (UK) on rokottanut 40% väestöstään osittain sen ansiosta, että EU:sta on viety 10,9 miljoonaa AZ:n rokoteannosta saarivaltioon. Yhtään annosta Boris Johnsonin hallitus ei ole antanut viedä Englannista EU-maihin. Italiassa Rooman lähellä pohjoisamerikkalaisomisteisen Catalent-yrityksen varastosta Anagnissa löytyi 29 miljoonaa annosta AZ:n rokotetta valmiina vientiin (UK:in), vaikka EU:n ja AZ:n välisen päivitetyn sopimuksen mukaan AZ:n pitäisi toimittaa 30 miljoonaa annosta EU:lle ja näyttää siltä, että yritys ei pysty noudattamaan sopimusta.

Dombrovskis on vaatinut pikaista selitystä ja ilmoitti, että tästä eteenpäin vientilupien myöntämiseen lisätään kaksi uutta kriteeriä: vastavuoroisuus (jos kohdemaa myy EU: hun) ja suhteellisuus (epidemiologinen ja rokotustilanne).

Ison-Britannian hallituksen tiedottaja sanoi saatuaan tietää uudesta määräyksestä, että ’taistelemme kaikki samaa pandemiaa vastaan ja rokotteet ovat kansainvälisiä operaatioita. Ne tuotetaan suurten tutkijoiden yhteistyöstä ympäri maailmaa. Jatkamme yhteistyötä eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa rokotteen tuottamiseksi. Ensimmäiset annokset saadaan annettua yli 50-vuotiaille 15. huhtikuuta mennessä ja kaikille aikuisille heinäkuun loppuun mennessä. Suunnitelmissamme on avata kumppanuus uudelleen varovaisesti rokotusten etenemisen myötä.’

Tulee väkisinkin mieleen Egon Friedell, joka Uudenajan kultturihistoria I:ssä (s. 417) kirjoittaa Englannin kuningattar Elisabet I:stä (k. 1603): ’Hän oli viisas, turhamainen, määrätietoinen, itsekäs nainen, jolle oli ominaista arkailemattomuus, kavaluus ja tekopyhä kainostelu, joita ominaisuuksia Englannin viholliset pitivät tyypillisesti kansallisina. Hänellä oli luonnonlahja pitää kaikkea sitä hyvänä ja totena, mikä kulloinkin tuo mukanaan käytännöllisiä etuja.’ Uskon, että britit ovat tästä kehittyneet länsimaisten arvojen suuntaan viimeisen 400 vuoden aikana.

+4
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu