Chapare-kuume eteläamerikkalainen vitsausuhka

La Cronica ja La Nación lehdet ovat huolissaan tappavan Chapare-viruksen leviämisestä. Se kuuluu arenavirusperheeseen, jonka virukset leviävät yleensä ihmisille suorassa kosketuksessa tartunnan saaneiden kanssa, erityisesti jyrsijöiden (rotat, hiiret) virtsan tai ulosteiden kautta. Georgetownin yliopiston tutkija Colin Carlson sanoo, että ebolan kaltaiset verenvuotokuumeet leviävät harvoin yhtä laajalle kuin hengityselinsairaudet, kuten flunssa tai Covid-19.

CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) sivusto rauhoittelee, ettei ainakaan toistaiseksi Chapare-kuumeen (CHHF) uskota leviävän pandemiaksi, koska tartunnan jälkeen oireet ilmenevät nopeasti, jolloin tartuntaketju on helpompi katkaista. Myös on todettu, että virus on herkkä kuumalle ja desinfiointiaineille, joten maailmanlaajuisen leviämisen uskotaan olevan epätodennäköistä.

Enempi tässä arveluttaa se, että tulevaisuudessa sopiva mutaatio voi olla vaikeasti tuhottava ja entistä tappavampi. Chapare-viruksen vaarallisuutta kuvannee se, että vuonna 2019 viidestä tartunnan saaneesta kolme kuoli.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu