Covid-19 ja kriisilainsäädännön kehittäminen

Ensimmäinen Suomessa kenraalikuntaan noussut nainen puolustusvoimien asessori, oikeustieteen tohtori Kaarina Buure-Hägglund kirjassaan Suomen kriisilainsäädäntö (2002) tuo esimerkin muokkaamastaan yleisestä sanonnasta ”Kun aseet puhut, lait lisääntyvät”. ’Keväällä 1943 oli Asetuskokoelmasta luettavissa, että ”miesten puvun sen mallisten takkien valmistus, jotka edellyttävät kahta nappiriviä”, oli kiellettyä. Parin viikon kuluttua tarkistettiin kiireessä valmisteltua ministeriön päätöstä: Kielto ei koskenut virkapukujen takkien valmistusta. (Kansanhuoltoministeriön päätös AsK 308 ja 327/1943).’

Valmiuslain (1552/2011) §3 suuronnettomuuskohtaa (5) muokattiin seuraavalla lisäyksellä: ”vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaa hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.” Tämän täydennyksen jälkeenkään ei voi sanoa, että poikkeustilalait kovin hyvin kattavat kaikki tarpeelliset hallinnolliset toimenpiteet. Mutta muitakaan ”härkiä” ei tässä vaiheessa ole ”millä kyntää”.

Toistaiseksi maan johto ja virkamiehet ovat selvinneet muutamaa alkukompurointia lukuun ottamatta hyvin eikä varmaan naisellisen johdon ajattelusta asioiden hoidossa ole ollut haittaa. Tietysti epäilevät joonaat miettivät, haluttiinko harjoitella kovan kriisin varalle, mihin pandemian hoito antoi mahdollisuuksia. Oli miten oli, huonomminkin olisi voinut tähän mennessä mennä, jos olisi perinteitä kunnioittaen matkittu naapureita.

Esimerkiksi liikkuvuuden rajoittaminen määrittelemättömältä joukolta voi johtaa vaikutuksiltaan domino ilmiöön, kun puhutaan perusoikeuksien riistämisestä. Kuten terveys, myös perusoikeudet kuuluvat kaikille eikä kyse ole poliittisesta ideologiasta vaan pikemminkin vähemmistöjen suojelemisesta tarpeettomilta päätöksiltä. Kuuma peruna varsinkin Euroopassa on, kuinka välttää tarpeetonta vapauden menettämistä ja samalla suojata riittävästi oikeuksia, ensinnäkin oikeutta elämään ilman ikä- tai terveystilan eroja. Joko otamme perusoikeudet vakavasti tai emme koskaan palaudu normaaliin.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu