Diplomatiaselkkaus EU:n ja Turkin välillä

Turkin itsevaltainen presidentti Tayyip Erdoğan johtaa myös konservatiivista Oikeus ja kehitys -puoluetta, AKP:ta. Nämä rakentavat islamistiskonservatiivista yhteiskuntaa tuomalla mukaan politiikkaan moraalikysymykset. Turkki irtaantui vuonna 2011 hyväksytystä Istanbulin sopimuksesta, jonka mukaan tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa.

Viime tiistaina Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Yves Jean Ghislaine Michel matkustivat Ankaraan neuvottelemaan EU: n ja Turkin välisen sovinnon edistämiseksi ja Turkin mahdollisesta paluusta Istanbulin sopimuksen piiriin varsinkin, kun viime kuukausien aikana jännitys on lisääntynyt Turkin kaasunetsinnän vuoksi itäisen Välimeren alueella Kreikan ja Kyproksen välisillä vesillä. Kohtaaminen ei mennyt EU:n puheenjohtajien kannalta ihan nappiin, vaan Erdoğan otti mallia idolistaan Putinista, joka Lavrovin välityksellä kyykytti Moskovassa jokin aika sitten Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaa edustajaa Josep Borrellia.

Alkutapaamisessa Turkin presidenttipalatsin kokoushuoneessa oli vain kaksi tuolia, kolmen sijasta. Kuvan mukaan Erdoğan istuu yhdessä tuolissa ja Michel toisessa, mutta von der Leyen on istutettu sohvalle, minkä tämä katsoi nöyryytykseksi ja toi muminallaan tällaisesta naisen aseman halventamisesta myös esiin. Puheenjohtajat menivät Erdoğanin virittämään ansaan.

Von der Leyen sanoi, että vaikka hänen virallinen asemansa on täsmälleen sama kuin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalla, piti hän vierailun asiasisältöä etikettiä tärkeämpänä eikä puuttunut enempää asiaan paitsi, että antoi myöhemmin palautetta avustajilleen. Brysselissä käytäväkeskustelut käyvät asian tiimoilta kuumina.

+1
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu