EU:n nousu ja tuho?
Ukrainan sota on viimeistään paljastanut, että EU on vain pähkinänkuori ilman sydäntä, mutta täynnä matoja, ei mitään viisautta, ei mitään kaukokatseisuutta, ei mitään yhteenkuuluvuutta, ei mitään solidaarisuutta eikä mitään ystävyyttä. EU on täynnä näyttelyä, itsekkyyttä, tunteettomuutta, toisten hyväksikäyttöä, kateutta, suvaitsemattomuutta ja ylimielisyyttä.
Ennen kuin aavistammekaan, tällä menolla koston jumalatar Nemesis iskee niin esitystalouteemme kuin reaalitalouteemme käyttäen astolanaan meidän omaa ahneuttamme, omahyväisyyttämme ja lyhytnäköisyyttämme. Pahin vihollinen ei siis taida ollakaan Venäjä, vaan meidän oma itsekkyytemme, jolle turhamaisuus tekee seuraa puhuen kaikkia kieliä ja näytellen kaikkia osia jopa epäitsekkyyttä.
Aidon, riittävän ja pyyteettömän tuen kanssa on vähän samaa kuin kummituksen kanssa; monet puhuvat siitä, mutta aika harvat ovat sitä nähneet. Ukrainan tukiohjelmissa ei ole yhtään kohtaa, joka johtaisi ajatukseen tuen tarpeettomuudesta, mutta kylläkin kohtia, jotka nostavat epäilyä sille, että tuen määrä ei ole riittävä.
Tällä menolla Venäjän ’sotilaallisen operaation’ kalvakas syystunnelma vääjäämättä leviää Ukrainasta länteen. Sen vauhti kiihtyy eikä kukaan osaa sanoa lopputulosta. Jos joku kuvittelee, että ihmisarvo on yhteiskunnassa elintärkeä asia, niin näin ei välttämättä ole sota-aikana missään ja diktatuurimaissa ei koskaan. Tuolloin tavallinen ihminen on ”niin kuin karitsa, joka teuraaksi viedään” (Jesaja 53:7).
IltaSanomat enteilee asiaa Saksaa koskevassa pääkirjoituksessaan: ”Saksan poliittinen halvaus olisi huono uutinen EU:lle hetkellä, jona isojen maiden johtajuutta todella tarvittaisiin. Myös toisen mahtimaan Ranskan poliittinen tilanne on sotkuinen. On ollut tapana vitsailla, että EU:ta ei johda kukaan. Kohta se voi olla kirjaimellisesti totta.”
Reaalipoliittinen teksti. Silkkitie vie. Siihen kannattaa pienemmän ja isomman, siis Venäjän, sopeutua. Tyynen meren talousvirrat – ne ovat ulkona Euroopan niemen maailmasta. Pienehkö on tuo ”euroopan niemen väestömasssa” – siihenkin on sopeutuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hienovaraisesta vinkistä, että talouden sijalla olisi ollut parempi käyttää sanaa politiikka. Ajatukseni pyörivät vähän turhan isoilla kierroksilla, joten minun olisi ollut hyvä lukea oma juttuni ensi pariin kertaan ennen postausta.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni EU:n idea on ollut ihan hyvä – yhtenäinen talousalue, jossa valtiot käyvät keskenään kaikkia hyödyttävää kauppaa ilman tulleja ja protektionismia. Yritetään estää kartelleja ja vähentää korruptiota.
Sen alkuperäisen ajatuksen mukaisesta EU:sta on ollut hyötyä Suomelle. Myös pienyritykset ovat löytäneet markkinoita Suomen ulkopuolelta (EU:n sisältä) ja voineet kasvaa kun on maksavia asiakkaita.
Jopa yhteinen valuutta Euro on periaatteessa ihan hyvä. Esimerkiksi minä itse olen vaihtanut erilaisia valuuttoja edes takaisin vähintään tarpeeksi – tietysti joku on aina saanut siitäkin provikat ja se on kuluttanut myös aikaa. Aikakin on tärkeä resurssi. Valuuttariskin puuttuminen on edistänyt kauppaa, kun ei ole tarvinnut varautua valuuttakurssien muutoksiin.
——
Mutta ajan oloon porukkaan on tullut valtioita, jotka eivät ole välittäneet kokonaisuuden toimimisesta, vaan olleet itsekkäitä, korruptioituneita, jne.
Esimerkiksi Pohjoisella EU:lla on ihan eri meininki (Luterilainen rehellisyys ja työteliäisyys), kuin Eteläisellä EU:lla.
Nykyinen EU on aivan liian heterogeeninen. Jos olisi voimakas ja järkevä Saksa johtamassa EUta, niin tästä voisi vielä tulla jotakin – mutta sosialisti Scholzin johtama Saksa ei ole sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
→ Minun mielestäni EU:n idea on ollut ihan hyvä ..
Näin on tai ainakin olisi, mutta haasteena on johtaminen eli yksimielisyysvaatimus kaikissa päätöksissä enemmistövaatimuksen sijaan. Nyt änkyrät ja EU:n tuhoojat sekä muut Orbánit voivat kiristää mitä vain. Nämä ovat tehneet EU:sta sen mitä se on – rampa ankka.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikissa päätöksissä ei sentään ole yksimielisyysvaatimusta, mutta periaatteessa olet oikeassa. Se yksimielisyysvaatimus on /Cstä.
Ilmoita asiaton viesti
Talousvirtojen helpottaminen – eli suomeksi mielekäs globalisaatio – luo hyvinvointia. EU voisi keskittyä talouteen. Vain ja ainoastaan.
Ilmoita asiaton viesti
EU oli alunperin hiili- ja teräsliitto. Kun Suomi liittyi unioniin, kukaan ei puhunut liittovaltiosta. Nyt tuo hirviö jo käyttäytyy kuin sellainen.
Yksimielisyysperiaatteesta luopuminen olisi pienten jäsenvaltioiden tuho.
Ilmoita asiaton viesti
EU ei koskaan ole ollut hiili- ja teräsliitto. Vuonna 1952 astui voimaan Euroopan hiili- ja teräsyhteisö EHTY. Pariisin sopimuksen allekirjoitti kuusi maata eikä se ollut EU.
EU syntyi Maastrichtin sopimuksella vuonna 1992, ja siihen Suomikin liittyi neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen. Perussopimus sisälsi talous- ja rahaliiton.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, yritin kans tuota valuutta vaihteluu, vituiks meni 9500 ekee tuli takkiin. Mun järjellä ajatellen euroa ei pitäisi olla edes olemassa, vaan enpä osannut ajatella että tässä politiikka pelaa, Italiaa ja Espanjaa ei voi päästää kaatumaan. Nyt on keksitty että suomalaisten pitää ostaa hiilinieluja, noista yllättäin persaukisista valtiontalouksista. Toivon todellakin ettei yksikään tämän hyväksyvä politiikko tule yhtään missään vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olet aivan oikeassa. Vitutuskäyrä on ainakin mulla ihan täynnä. Laittomat maahantukijat loikkii pitkin eu aluetta ihan mihin lystäävät ja nauttivat vielä sossutukia kaikkialta. Sitten vielä aikovat maksattaa meillä jälleen kerran Espanjan ja Italian juhlien jatkumisen jollain hiiliostoksilla. Eikö perkele ala vihdoin Orpo sanomaan että nyt riittää rosvoaminen noiden persaukisten rahoittamiseen. Orpon kannattaisi ottaa huomioon, en ole enää yksin tämän käyrän kanssa, tunninmunaus on nyt Orpon pienin ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
”Tulis kuula ja tappas.” – Lahtinen ’Tuntemattomassa..’
Mikäs meidän on ollessa, ollaan vielä käyrällä. Mutta kun ympärillä on jo aika paljon käyrältäkin tippuneita,
Ilmoita asiaton viesti
Aarne Saarinen sanoi minulle kerran istuessamme lentokoneessa vierekkäin: ”Pekka, ei sosialismista koskaan tule mitään. Ihminen on liian itsekäs eläin.”
Ilmoita asiaton viesti
Aarne Saarinen oli mitä isänmaallisin. Ässärykmentin miehiä. Hän ymmärsi että jokaisessa hallitusmuodossa johtajat ovat tasa-arvoi
sempia alaisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hän mm. puuttui asioihin, kun suomalaisia opiskelijoita painostettiin KGB:n ilmiantajiksi NL:ssa. Se loppui siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Sosialismista on monessa maassa tullutkin jotain mutta kommunismista ei missään.
EU ei kai koskaan ole tavoitellut edes sosialismia – ei edes epäitsekkyyttä.
Päinvastoin, Adam Smithin mukaan itsekkyyden pitäisi toimia talouden moottorina. Markkinatalouden näkymätön käsi rasvaisi rattaita.
EU on onnistunut ryssimään myös markkinatalouden.
Ilmoita asiaton viesti
”On ollut tapana vitsailla, että EU:ta ei johda kukaan.”
Vitsailla??? Eihän 27 valtiolle ole valittu johtajaa, päätösvaltaista johtajaa. EUn ulkoministeriäkin kutsutaan ”turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi”
EUn suurin valuvika on konsensus. Jos liitossa on enemmän kuin yksi jäsen 🙂 , on erittäin suuri mahdollisuus ettei saada yksimielisyyttä.
EU yrittää esiintyä kuin liittovaltio vaikka se on 27 itsenäisen valtion liitto, jossa yksikin jäsen voi halvaannuttaa päätöksenteon.
Ilmoita asiaton viesti
Villikarille. Olet oikeassa, että voi halvaannuttaa, mutta kyllä siihen on keinonsa, kun on pakko. Laitetaan esimerkiksi kellot seis, kun määräaika meinaa mennä umpeen ja sitten leikitään, että ei se mennytkään umpeen. Siis aikuiset ihmiset.
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten tehdään päätös EU:n ulkopuolisessa littoumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksimielisyysperiaatteesta luopuminen olisi pienten jäsenvaltioiden tuho.
Esim. Saksa ja Ranska voisivat keskenään päättää Suomen asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei konsensuksesta luopuminen tarkoita Saksan ja Ranskan määräysvalta eikä pienten valtioiden tuhoa, päinvastoin, Ranskan ja Saksan vaikutusvalta pysyisi ennallaan eli samana kuin pienilläkin valtioilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Eurooppalaisia epäyhtälöjä”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/213249-eurooppalaisia-epayhtaloja/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/213251-eurooppalaisia-epayhtaloja-ii/
Ilmoita asiaton viesti
Joku muu taitaa jo päättää meidän asioista, esimerkkinä tämä jo esille tullut hiilinielufarssi.
Siis jumalauta, joku on luvannut ”eu:lle” että vähennetään niin ja niin paljon ja nyt samat lupaajat on muuttanu laskentatapaa niin että meitä uhataan miljardien laskulla sen takia että hyödynnämme ihan omia metsiämme niin kuin olemme aina tehneet.
Pelkästään metsät ”imee” ~3x sen määrän hiilaria mitä me per nuppi päästellään. Silti eu verenimijät uhkailee ja täällä kukaan ei uskalla sanoa että pitäkää tunkkinne.
Ilmoita asiaton viesti
Indonesian valtio suunnittelee jo sademetsiensä serfiomista ja päästöoikeuksien myymistä niille europpalaislle jotka ovat jäämässä miinukselle päästöjensä suhteen.
Loistava liikeidea.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan meillä Europassa vielä Italia, jonka tehokkaat mafiataustaiset johtajat ovat tehokkaita ainakin talouden johtamisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Elkäähän hättäilkö korkeasti koulutetut tekkee vielä semmosen yrityksen että muoliman pankki ei anna luottova.kiäh kiäh.
Ilmoita asiaton viesti