Euroopan talous kahden vuoden sodan jäljiltä

El Español lehdessä on laaja artikkeli Ukrainan sodan vaikutuksista maailman ja lähinnä EU-maiden talouksiin. Ehkä silmiinpistävintä maailmantaloudessa on se, että Euroopan unioni näyttää olevan yksi tämän konfliktin ”voittajista”. Sen keskimääräinen bkt:n  kasvu sodan aikana on karkeasti puoli prosenttia muita korkeampi. Tämä johtuu siitä, että PIGS-mailla (Portugali, Italia, Kreikka ja Espanja) on mennyt merkittävästi paremmin pohjoisempiin EU-maihin verrattuna.

Artikkelin lähteenä on IMF:n selvitykset taulukkoineen, mutta en löytänyt sieltä niitä tähän. Tämän linkin taulukossa on maittain esitetty bkt muutokset (esp. PIB). Äkkisilmäyksellä katsottuna EU:n etelä on menestyjä ja pohjoinen häviäjä. Tämä selittänee myös sen. Miksi PIGS-maat Ukrainalle tarkoitetuilla avustusvetoomuksilla pyyhkivät mitä sattuu.

Ukrainan avun vesittäminen ei lopu tähän. ”Ukrainan tukeminen uusilla aseilla pakottaa Brysselin tekemään intensiivistä poliittista pedagogista työtä”. Edellinen lausahdus on lainaus El Pais lehden tämänpäiväisestä toimituksen mielipideartikkelista. Tässä siitä vielä muita poimintoja taustatiedoiksi:

Koska Venäjän sota Ukrainaa vastaan on muuttanut Euroopan turvallisuusrakennetta, tämä edellyttää myös unionilta

– kiireellisiä ponnisteluja reagointikyvyn vahvistamiseksi

– strategisen autonomian täydentämistä luomalla uusia valmiuksia, ilman että tämä heikentäisi valtioiden ponnisteluja puolustusrakenteisiin, kuten Natoon, jolla on nykyään pelote

– Ursula von der Leyen on ilmoittanut esittelevänsä strategian sotilasmateriaalin yhteishankinnasta

– Myös Euroopan investointipankki on osoittanut halukkuutensa osallistua aihetta koskevien yhteishankkeiden kehittämiseen.”

Kun EU:ssa esitetään jokin strategia, on siitä yleensä vielä vuosien matka toteutukseen. Ehkä siinä vaiheessa kun Putin kolkuttelee sadan kilometrin päässä Brysselistä, saadaan jokin päätös aikaiseksi. Artikkeli kuvaa mielestäni EU:n eteläisen akselin näkemyksiä asian kiireellisyydestä ja tärkeydestä. Voisiko tämän asenteen ymmärtää myös niin, että pohjoinen akseli hoitakoon sotkun, meitä ei kiinnosta. Ottavat mallia Trumpista.

Lisäys 5.3.24 kuva tuet Ukrainalle maittain 16.2.24 saakka (IL)

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu