Eurooppa tarvitsee Venäjää, mutta hintana ei voi olla Putinin vastustajien myrkyttäminen

Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi, ettei ole epäilystäkään siitä, etteikö venäläistä oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnia myrkytetty. Merkel korosti, että tapahtumalla on maailmanlaajuista painoarvoa ja että asia on käsiteltävä EU:ssa, Natossa ja Haagissa (kemiallisten aseiden kieltosopimus). Liitokansleri ei syyttänyt suoraan Putinia viestittäen näin tiettyä luottamuksen pilkahdusta häneen ja mahdollistaen rehellisen tutkimuksen asiasta. Hän ei analysoinut esimerkiksi sitä, kuuluvatko myrkyttäjät viranomaisverkostoon vai ovatko ne tietyssä mielessä itsenäisiä ja hallitsemattomia yksilöitä tai ryhmiä?

Venäjä on ydinasevaltio, ja maailmalla on oikeus tietää, ovatko sen hallussa olevat myrkylliset ja radioaktiiviset aineet hyvin varastoituja ja valvottuja, vai onko pikemminkin mahdollista, että fanaattisten, loukkaantuneiden kostajien jengit käyttävät näitä resursseja rikolliseen toimintaan luodakseen maailmanlaajuista epävarmuutta.

Jopa Saksan maltillisimmat poliitikot pyytävät vastausta, vaikka he vaativat tarvetta olla keskeyttämättä vuoropuhelua Moskovan kanssa. Venäjällä on monia kansalaisia, jotka osoittavat tyytymättömyytensä, häpeänsä ja huolensa tapahtumasta, joka vaikuttaa ennen kaikkea oman maansa ja sen johtajien uskottavuuteen. Kaiken logiikan ja todisteiden vastaisesti Venäjän viranomaiset pitävät yllä ja lisäävät länsinaapureihinsa epäilyksiä. Tuntuu kuin Moskova edelleen nojaa neuvostoaikaiseen vanhentuneeseen järjestelmään, joka suurelta osin perustui poliitikkojen huijauksiin, valheisiin ja sotkemisiin.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu