F-35 hävittäjähanke vuodattaa kuiviin Englannin puolustuskyvyn

Englannin entinen pääesikunnan päällikkö eli armeijan komentaja, 2006- 2009 Sir Richard Dannatt valittaa, että leikkaukset ja Lockheed Martinin F-35B hankinnat heikentävät maan sotilaallista kykyä siinä määrin, että uskollinen liittolainen USA pyörittelee jo päätään ja maan valtiollinen vihollinen numero yksi eli Venäjä nauraa makeasti partaansa. Hänen mukaansa normaalein talousmittarein arvioituna maan puolustusministeriö olisi suoritustilassa varsinkin jos kalliit F-35B hävittäjät hankitaan alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

Eläkkeelle jäätyään Dannatt toimi vähän aikaa pääministeri Cameronin sotilaallisena neuvonantaja, mutta neuvojen toteuttamiseen ei ollut silloinkaan varaa jos ei nytkään, vaikka suunnitelmissa on, että 138 F-35B hävittäjän hankinta supistetaan 48:an. Yhden koneen hinta on tätä nykyä 111 miljoonaa US$ ja lentotunti maksaa 125000 US$. Dannattin mukaan rahaa pitäisi löytyä Challenger ja Warrior panssarivaunujen modernisointiin, sotilasdronien torjuntaan sekä kenttätykistöön, jonka kapasiteetti on vain kolmannes Venäjän kenttätykistöstä. Sotilashenkilöstöä ei ole riittävästi. Virkoja on täyttämättä 10000 ja seuraavan 10 vuoden aikana vähennystä pitäisi saada lisää 72000.

Vuonna 2010 UK operoi samanaikaisesti sekä Irakissa että Afganistanissa. Kahteen samanaikaiseen sotilasoperaatioon ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta, koska operaatioiden edellyttämää kahta määrävahvuista divisioonaa ei ole.

Myös USA:ssa asevoimakomitean puheenjohtaja demokraatti Adam Smith kyseenalaisti F-35 hävittäjän edut suhteessa hankinta- ja käyttökustannuksiin. Hän arveli, että niin suurella rahamäärällä saadaan liian vähän lisättyä taistelukykyä ja kapasiteettia.

0
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu