G20-huippukokous 9.–10. 9.2023 New Delhi, Bharat

Kutsujen lähettäminen G20-huippukokoukseen on aiheuttanut kiistaa Intian hallituksen käyttämän nimen vuoksi. ”Bharatoli Intian hindinkielinen nimi ennen siirtomaamenneisyyttä. Pääministeri Narendra Modi käytti termiä ”Bharat” presidentin puolesta lähetetyssä virallisessa kutsussa G20-huippukokoukseen, jossa hänen mukaansa huippukokouksen osallistujien tulee puhutella presidentti Droupadi Murmusta Bharatin presidentiksi. Wikipedian mukaan Droupadi Murmu valittiin vuonna 2022 Intian presidentiksi.

Nimi ”Bharat” on Intia hindiksi ja nimenmuutos viittaa yritykseen irtautua sen siirtomaamenneisyydestä. Tämä elokuussa ehdotettu toimenpide on toinen Intian hallituksen ehdottama laki, jonka tarkoituksena on korvata Ison-Britannian siirtomaa-ajan oikeusjärjestelmä ja vuoden 1872 laki.

Intian siirtomaahistoria on edelleen herkkä kysymys monille intialaisille, erityisesti nationalisteille, jotka vaativat Britanniaa tunnustamaan ylilyöntejään ja pyytämään anteeksi niitä. Maa itsenäistyi elokuussa 1947. Jos nimenmuutos toteutuu, Intia seuraisi muun muassa Turkkia, joka pyysi kansainvälistä yhteisöä vaihtamaan nimekseen ”Türkiye”.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu