Hätätila, poikkeustila, tukien painopisteet ja helikopteriraha

Suomen julkinen talous on kaukana siitä, että se pystyisi ottamaan vastuun kaikista maan yritysten ja palveluiden hoitamisesta ja varmistamisesta, vaan sen on ensi sijassa keskityttävä sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseen. Poikkeustilalakien käyttöönotolla ennen kaikkea määrättiin hallitukselle tilanteeseen sopivat lailliset toimintarajat. Hallitus on niitä asianmukaisesti ja kiitettävästi noudattanut.

Santiago Muñoz Machado on hallintotieteiden professori Madridin yliopistossa sekä kuninkaallisen akatemian johtaja. Hän käy kirjoituksessaan läpi poikkeusoloihin liittyviä ja perustuslakiin nojaavia päätöksiä, jotka ovat pitkälti samansisältöisiä kuin meidän. Eroavuutta tuleekin sitten toiminnan painopisteiden valinnassa ja järjestyksessä.

Hänestä nyt hallituksen ensisijaisena tehtävänä ei ole hoitaa yritysmaailman tuotannon ja palvelujen ylläpitämistä, vaan keskityttävä sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitamiseen. Koska media on yritysmaailman käsissä tai ainakin sinnepäin vahvasti suuntautunut, ”Sven Tuuvaa siellä ei näy”. Sosiaalisesti heikommassa asemassa olevat putoavat niin syvälle kuoppaan, ettei heidän ongelmien heikentämä äänensä kuulu sen metelin yli, kun helikopterirahaa jaetaan kavereille ja parempiosaisille.

Julkisten toimien ei pidä tuhlata kaikkia resurssejaan yritysmaailmaan, vaan sen on kohdistettava ne sosiaalisten palveluiden ylläpitämiseen mukaan lukien terveys- ja opetustoimet. Sellaiset taloussektorit, jotka ovat maalle elintärkeitä ja jotka ovat kärsineet tai tulevat kärsimään vakavaa vahinkoa ovat jonossa vasta edellä mainittujen toimien jälkeen.  Toimialojen ja yritysten tärkeysluokittelu olisi nyt rahanjaossa kova sana. Taitaa olla nykyisin kiellettyä vai miksi siitä ei näe juttuja? Konkurssiaaltojen uhat eivät vielä riitä tässä vaiheessa perusteluiksi.

”Ei kaikki, jotka huutavat Herra, Herra pääse taivasten valtakuntaan” eivätkä ole oikeutettuja helikopterirahaankaan. Sitä ei jaeta desibelimittaria lukemalla.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu