Heinäkuussa Venäjä siirtynee “rakennemuutoksen vaiheeseen”

Venäjän keskuspankin pääjohtajan Elvira Nabiullinan mukaan maan varannot ovat lähellä loppuaan ja todellinen kriisi iskee tämän vuoden toisen ja kolmannen neljänneksen välillä. Tosin Putin ilmoitti lähes välittömästi, että tilanne on tasaantumassa. Nabiullina korosti, että talous on kaukana normalisoitumisesta. ”Se aika, jolloin talous on pystynyt elämään omilla varoillaan, on ohi. Toisella vuosineljänneksellä tai kolmannen alussa siirrymme rakennemuutoksen vaiheeseen.”

Venäläisten on hyväksyttävä ostovoiman heikentyminen. Keskuspankki ei toistaiseksi yritä kompensoida inflaatiota, koska se estäisi yrityksiä sopeutumasta. Pääongelmat eivät liity rahoituslaitoksiin kohdistuviin pakotteisiin, vaan venäläisten tuotteiden tuonnin ja tulevaisuudessa viennin rajoituksiin. Tehtaat ja yritykset eivät saa lähitulevaisuudessa raaka-aineita ja materiaaleja.

Vuotuinen inflaatio oli 20 % maaliskuussa, sodan ensimmäisenä kuukautena, ja monet yritykset ovat keskeyttäneet viennin Venäjälle, kunnes ruplan arvo vakiintuu. Länsi jäädytti puolet 620 miljardin dollarin (592 miljardin euron) rahastosta ja loput on käytetty ruplan suojaamiseen. Loput koostuu kullasta ja juaneista, millä ei hallita ruplan sisämarkkinota. Korkotasoa nostettiin 9,5%:sta 20 %:in, mikä pakotti yrityksiä muuttamaan dollarinsa ja euronsa rupliin. Euro käväisi jopa 160 ruplassa, mutta tukitoimien avulla se palautui 83 euroon ainakin hetkellisesti.

+10
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu