Historian huonoin kaappaussuunnitelma

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro oli tarkoitus siepata ja kuljettaa USA:an, jonka huumevirasto (DEA) oli luvannut hänestä 15 miljoonan dollarin kiinniottopalkkion. Päätoimijana oli Floridassa toimiva Silvercorp yhtiö, jonka vetäjä on entinen Afganistanin veteraani, nykyinen palkkasoturi Jordan Goudreau ja toisena osapuolena opposition vt. presidentin Juan Guaidón varjohallituksen valtuuttamat Venezuelan strategia- ja kriisikomitean jäsenet Juan José Rendón ja Sergio Vergara, jotka ovat maanpaossa Miamissa. Komitean tehtäväkuvana on ’ arvioida eri tulevaisuuden skenaarioita sekä tarjolla olevia toimintasuunnitelmia Venezuelan vapauttamiseksi ja jälleenrakentamiseksi’.

Goudreau esitti sopimusluonnoksen Maduron sieppaamiseksi. Sen arvioitiin vievän valmisteluineen aikaa 492 vuorokautta ja hinnaksi tulisi 212 miljoonaa US$, mistä summasta piti maksaa ennakkoon 1,5 milj. $. Osapuolet allekirjoittivat 42-sivuisen sopimuksen ja Goudreaun mielestä asia esiteltiin puhelimitse Gaidólle. Operaatio ’Gideon’ piti käynnistää nopeasti, kun muutama kymmenen palkkasoturia odotti Kolumbian puolella liikkeellelähtöä, rahat olivat lopussa ja koronavirusuhka päällä. Ongelmaksi tuli ennakkomaksu ja se, että komitean osapuolet puhuivat esisopimuksesta eivätkä sopimuksesta.

Goudreau turvautui normaaleihin kaupankäynnin keinoihin eli uhkailuun ja kiristykseen, mutta näytti vahvasti siltä, että operaatio kaatuu. Varsinkin kun Kolumbian poliisi oli takavarikoinut Silvercorpin pickupin, joka oli lastattu täyteen automaattikivääreitä ja ammuksia. Varmaan Maduron tiedustelupalvelu seurasi asiaa tarkkaan, koska esimerkiksi tietotoimisto AP oli asiasta jonkin verran perillä. Nyt menee arvaukseksi, mutta ilmeisesti Maduron väki näki tässä tilaisuuden saada Gaidó loukkuun ja operaatio ’Gideon’ käynnistymiseen löytyi jostakin rahaa.

Sunnuntaina 3.5.2020 klo 03 Kolumbiasta lähestyi 500 km merimatkan jälkeen loppuun ajettu, tankki lähes tyhjänä oleva merivene Caracasin pohjoispuolella olevalle Macuton lahdelle. Veneessä olevat palkkasoturit olivat enempi merisairaita kuin taisteluyksikkö ja sitä paisti myöhemmin todettiin, että veneessä oli vain kaksi rynnäkkökivääriä. Poliisi ja armeijan sotilaat ottivat tulijat vastaan avaamalla tulen, jolloin kahdeksan kuoli ja loput otettiin vangiksi.

Seuraava vene tuli maanantain aamuhämärissä 4.5.2020 Floridasta ja rantautui Caracasista noin 10 km länteen Chuaon rantaviivalle. Myös tätä miehistöä oli armeija vastassa ja kaikki otettiin vangiksi. Yhteensä vangittuja oli tässä vaiheessa 31, joista kaksi oli amerikkalaista palkkasoturia, Luke Denman ja Airan Berry. Maissa todennäköisesti ei ollut juuri ketään vastassa, esimerkiksi aseistamassa kolumbialaisia, joten heidän osaltaan kyse oli puhtaasta itsemurhaoperaatiosta.

Sen jälkeen on sitten alkanut mediamyllytys. Maduron puoli syyttää voitonvarmana Gaidón puolta, joka kiistää jyrkästi. Silvertorp todennäköisesti pelasi kaksilla korteilla eli myi idean molemmille osapuolille. Tähän suuntaan esimerkiksi Bueonos Airesissa ilmestyvä Clarin vihjaa. Aika näyttää millaisia totuuksia operaatio ’Gideonin’ tiimoilta rustataan, mutta se on selvä, että disinformaatiota riittää.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu