Huippu-urheilun tarve näennäistä?
Pariisin olympialaiset osoittivat taas kerran, ettei Suomi kaadu, vaikka emme saaneet yhtään mitalia sieltä. Yrittämistä ei puuttunut, sillä mitaleita tavoitteli peräti 57 suomalaisurheilijaa ja tukijoukkoa siipeilijöineen oli vielä enemmän. On tullut aika lopettaa olympiakomitea tässä muodossa ainakin muutamaksi vuodeksi, jotta tomu ehtii laskeutua ja ehditään pyyhkiä pölyt pois pohjia myöten.
Kansan liikuttamiseen terveydellisistä syistä ei tarvita huippu-urheilua vaan kasvatusta siihen, että jokainen sisäistää liikunnan merkityksen omalle hyvinvoinnille ja menestykselle arkielämässä. Huippu-urheilun esimerkit osoittavat kuinka vääristynyttä nuorison miljonäärihaaveet todellisuudessa ovat.
Media lienee urheilubisneksen lisäksi yksi, jolle huippu-urheilu on elämän ja kuoleman kysymys. Tietämättä todellisia lukuja luulen, että moni sanomalehti ja tv:n uutiskanava sammuisi, jos huippu-urheilun tulokset ja tekijät jäisivät heiltä pois. Sen tähden erityisesti media markkinoi tärkeinä ’uutisina’ huippu-urheilua keinoja kaihtamatta. Nyt kun YLE:n leikkaukset ovat tapetilla, niin en esittäisi vastalausetta, jos huippu-urheilun uutisointi kokonaan lopettaisiin sen ohjelmista.
Huippu-urheilun taustoista kannattaa muistaa, että esimerkiksi Rooman amfiteatterissa kansa näki ja kuuli rikollisten kohtalon ja sai käsityksen keisarin ja valtion mahdista ja hyveistä, joita gladiaattorit osoittivat taistellessaan: rohkeutta, kuoleman halveksuntaa ja tappamistaitoa. Väkivaltakulttuurin ulkoiset muodot ovat nykyaikaan tultaessa muuttuneet, mutta taustan rakenne taitaa olla koskemattomampi kuin haluaisimmekaan. Nyt diktaattoreita lukuun ottamatta vallanpitäjät käyttävät hienovaraisempia keinoja kuin antiikin roomalaiset juurruttaessaan kansaan sopivaksi katsomiaan arvoja.
Kilpaurheilua ei tulisi edistää verovaroilla millään tavoin eikä Yle-verolla kattaa sen lähetyskuluja.
Kilpaurheilu on pelkästään haitallista sen harrastajien terveydeelle ja sen seuraajien ajankäytölle, jossa järkevä tekeminen korvaantuu urheilun seuraamisella. Oma kuntoilu jää hoitamatta ja aivot käyttämättä.
Urheilutulokset ovat myös tyhjänpäiväisiä. Mitä väliä on sillä, kuka hyppää sentin pidemmälle tai juoksee sekunnin murto-osan nopeammin. Ei mitään. Maajoukkuilla ei myöskääm ole enää merkitystä. Joukkueen urhdolijat ovat ostosuorittajia ja peräisin milloin mistäkin maasta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin, joka myös räikeästi eriarvoistaa maiden kansalaisia – kun hurmoksessa tuotetaan muualta maksettuja ihmisiä urehilemaan, kuin että katsottaisiin ”oman valtaväen lapsiin / nuoriin, ja panostettaisiin heihin”, mutta ei, kun kuvitellaan statuksen nousevan maksettujen urheilijoiden tuotoksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Olympialaisten puolesta voi toki sanoa että se kaiketi yhdistää maailman kansakuntia. Parempi hyppiä pituutta kuin viskellä pommeja toisen niskaan.
Mutta muutenhan ei noissa enää ole kovin mieltä eli miljoonäärit hyppäävät seivästä ja kansa katselee. Joopa joo.
Ja eihän tuo Suomi enempää ansainnutkaan kuin ehkä yksi pronssi olisi voinut toki tulla. Pariisissa oli noin 1000 mitalia jaossa ja Suomen väestöosuus on maailman väestöstä alle 1/1000.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin Suomi ei oikeasti ole rikas maa, vaan jatkuvasti vuosikymmenestä toiseen pahoissa velkaongelmissa, huippu-urheilun rahoittamisessa verorahoilla tulee mielestäni olla todella, todella tiukat taloudelliset rajat, ja mahdollisesti jopa nollalinja. Kysymys on minulle ennenkaikkea vain rahasta, JOTA EI OLE. Jos olis, niin olis, mutku ei oo, nii ei oo! Minustakin on joskus hauska katsoa urheilua, mutta en voi hyväksyä sitä yhtälöä, että hoiva-ala & valtiontalous ovat samaan aikaan kriisissä. Nämä kriisit eivät ratkea ilman rahaa, joka joko on jostain pois, tai jota jostain tulee lisää.
Vinkkinä urheilujärjestöille, seuroille jne. järjestäkää niin viihdyttäviä urheilutapahtumia, että yleisö on valmis maksamaan niistä.
Ilmoita asiaton viesti
Olipas kolme aivan erinomaisen hyvää kommenttia.
Mitään huippu-urheilua me emme tarvitse. Liikunta ja kuntourheilu eivät huippu-urheiluun kuulu.
Liikunta ja kuntourheilu sitävastoin ovat koko ihmisiän aikaisia tarpeita; kukin mahdollisuuksiensa mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Oho; oikeastaan niitä hyviä kommentteja tulikin neljä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se on, voitaisiin etsiä tilalle vaikka kansakuntia elävöittäviä, ihmisyksilöiden huippusaavutuksia, joiden avulla on elintasomme pysyvästi noussut, vaikka tämä esim. toistakymmentä patenttia, puolet enemmän julkaisemattomia keksintöjä, ai niin, nyt täytyy etsiä aasiasta, sinne meni.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Cage-ottelut ovat nykyajan gladiaattorikamppailuja (vapaaottelu siis)
Hulluimmat antavat hakata itseään häkissä ilmaiseksi. Kansa hurraa joka kerta, kun joku lyödään kanveesiin. Katsomossa kädet viuhtovat samaan tahtiin ottelijoiden kanssa. Varsinaista proxy-urheilua siis. Niin kuin kaikki urheilu. Muut katselevat, kun jotkut urheilevat.
Roomassa ero oli siinä, että Colosseumille saattoi joutua kuka tahansa riippuen keisarin mielentilasta.
Se verran pitää olla kykyjä, että uskaltaa nostaa lattialle pudonneen saippuan miesten saunassa.
Ilmoita asiaton viesti
Huippu-urheilun idea:
Olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan tuo näyttäisi olevan … jossain määrin Suomessakin.
Meillä kun keksitään jos jonkinlaisia lajeja ja sitten tungetaan niitä mukamas huippu-urheiluksi.
Ilmoita asiaton viesti