Jotain ’tarttis tehrä, ettei tarttis sotia’
Jos Suomella on korkea kynnys sille, ettei sen kimppuun kannata hyökätä, niin parhaassa tapauksessa se saattaisi jopa estää Ukrainan sodan laajenemisen Naton alueelle ellei peräti jopa ehkäistä nykysodan laajentumisen maailmansodaksi. Putinin ei kannattaisi edes kokeilla ’kepillä’ jäätä tietäessään, että miljoona kranaattia saattaa tulla jo ensimmäisessä aallossa simille.
Ukrainassa Venäjän ’sotilaallinen operaatio’ on nyt kestänyt jo kolme vuotta eikä nopeaa loppua ole näköpiirissä. Suomi taisteli viimeksi Neuvostoliittoa eli nykyistä Venäjää vastaan vuosina 1939-44. Suomen väkiluku 1938-1944 pysyi melko tarkkaan 3,7 miljoonassa eli nyt meitä on 1,5 kertaa enemmän. Talvi- ja jatkosodan henkilötappiot olivat noin 95 000 kaatunutta tai sodan vuoksi kuollutta ja vähän yli 200000 haavoittunutta. Jos Ukrainan sotaan peilataan, niin suhteelliset henkilötappiot nykysodassa näyttäisivät olevan jopa suurempia väkilukuun suhteutettuna.
Suomen Pankin taloustieteellisen tutkimuslaitoksen julkaisu Sarja A:29, Kari Nars ’Suomen sodanaikainen talous ja talouspolitiikka’ (1966) antaa paljon ajattelemisen aihetta sille, mitä kaikkea kannattaa tehdä rauhan aikana, jotta vältytään sodalta. Yleensä sodasta puhuttaessa keskitytään henkilö- ja materiaalivahvuuksiin taloudellisten asioiden jäädessä sivuosaan.
Seuraavassa muutamia poimintoja em. väitöskirjan sodan tuomista ’madonluvuista’:
- valtionvelka 1938→ 1945 kasvoi 34-kertaiseksi
- elinkustannusindeksi 1939→ 1944 kasvoi 100:sta 200:an
- puolustusmenot 1938 → 1945 kasvoivat 16-kertaisiksi
- puolustusmenojen suhde bruttokansantuotteeseen 1939-1944 oli keskimäärin 40% vuositasolla.
Suomen nykytilanne on bkt ≈ 250 mrd € ja puolustusbudjetti ≈ 6 mrd €, niin näillä voi haarukoida desimaalipilkun paikkaa, mitä sota kansantaloudellemme saattaisi tuoda tullessaan. Luultavasti Vegetiukselta (k. 390) peräisin oleva sanonta on entistä ajankohtaisempi: jos haluat rauhaa, varaudu sotaan (si vis pacem, para bellum). Riittävä kynnys maksaa kuitenkin vain murto-osan siitä, mikä on sodan hintalappu.
Venäjän ulkopuolella olevien venäläiskansalaisten tulisi vedota enemmän Putiniin, jos tilanne ei näy sisämaasta päin niin selkeästi.
Mitä järkeä elää täysin sekavassa maailmassa, mitä länsikin on, mutta josta puuttuu tarvittavia.
Sostakovitsch oli muistaakseni heppu, joka yritti viestiä Stalinille jotain järkeä, vaikka oli tosiaan ihan lähelläoleva, ja siten hengenvaarassa.
Venäjän touhu on kuin Stalinin, joka teloitutti muistaakseni tasaisesti väkeä, ihan vain jotta kauhun tasapainoa oli mukana sopivasti, kun tuuliset paikat. On fakta, diktatuuriin jos turvautuu, tai puolustava painotukseltaan.
Kiusaamisen kulttuuri on vain eräs, eikä tosiaan liity vain naapuriin. Sama koskee ennakoivia välttämättömyyksiä, joita vaikea osoittaa muuten turvallisena pidetyistä maista.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Ukrainan sotaan peilataan, niin suhteelliset henkilötappiot nykysodassa näyttäisivät olevan jopa suurempia väkilukuun suhteutettuna.”
Niin, sen verran nyt vertaisin tätä taisteluihin Suomessa kuten kirjoitit jotta meillä on peitteinen maasto ja tapa toimia meillä oli toisen tyyppinen, olimme lähes omillamme, media oli radio ja päivän lehti.
Nyt Ukrainassa taistellaan maastossa ”mallia Pohjanmaa” aakeeta laakeeta, on dronet ja systeemit, on media reaaliajassa ( kuten propaganda) ja täsmäohjukset.
Paljon on muuttunut, lukuunottamatta Venäjän tyyliin vyöryttää massoittain joukkojaan suoraan puolustajan
tulitukseen. Noin 1000-2000 venäläistä kaatuu joka päivä.
Ilmoita asiaton viesti
→..” massoittain joukkojaan suoraan puolustajan tulitukseen. ”
Putinilla on oma tehokas tapansa hoitaa työttömyys ja vankiloiden ahtausongelmat.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän Venäjällä on vain 2 000 000 työtöntä jotka nekin pistetään lihamyllyyn, jo 620 000 venäläistä on kuollut/ haavoittunut, eli pois pelistä sekä noin 700 000 venäläistä pakeni maasta (eli nämä aivot, koulutetut) kun sota Ukrainaa vastaan alkoi.
Ilmoita asiaton viesti
Tilastokeskuksen mukaan tehokkaassa työiässä (20-40 v) olevia miehiä Suomessa on noin 750000. Siten mustimman talvi- ja jatkosota skenaarion mukaan kaatuneita voisi tästä ikäluokasta tulla seuraavassa suursodassa esimerkiksi 150000 ja haavoittuneita 300000 eli 300000 ikäluokasta olisi enää jälleenrakentamassa Suomea seuraavan rauhanteon jälkeen. Silloin voitaisi puhua aidosta työvoimapulasta.
Ilmoita asiaton viesti
V. 1968 olin kansakoulussa, kun Ussurilla paukkui. Is:n otsikko: ”Kiinan armeijan lomat peruutettu”. Silloin koulupojat vitsailivat, jotta Kiina voittaa siten, että tänään antautuu 10 miljoonaa ja huomenna toiset 10 miljoonaa, ei Venäjä sitä kestä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan kyllä 1968, oli melko kriittistä aikaa. Palvelin silloin Kadettikoulussa Santahaminassa; vuosilomatkin piti anoa j-os komentajalta, tosin k-päällikön lausunnolla varustettuna.
1968 tapahtui myöskin ns ”Tsekkoslovakian miehitys”, sekin aiheutti meillä Santahaminassa tietynlaisia ns ”sotilashuhuja”; laimenivat sitten 70-luvulle tultaessa.
Silloin jo aikuisena miehenä ja sotilaana, muistan nuo ajat hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Hauska kommentti tähän yhteyteen, ja maailmanvaiheisiinkin.
Kukaan ei tietoisesti noita vedä, mutta huomaamatta menee jo helpommin. (Kukaan ei tietoisesti noita vedä, mutta huomaamatta menee jo helpommin.)
*
Näitä kun osaa arvella, niin toisaalta myös sitä, miksi Hitler haki jotain ulkoista tekijää ympäriltään, ja löysi juutalaiset.
Aivan varmako, että tätä on tutkittu riittävästi, mitä on päätelmältään, ja jos aivokuvannus kertoo täsmänä, eikö olisi varsin luotettavaa aineistoa.
En tarkoita, että esimerkiksi kävisi tosi hyvin H, mutta ilmiön olemassaolon osaa ajatella, ja yleensäkin tukaluuden, joita ei välttämättä osata tiettyjen vaiheiden jälkeen tunnistaa.
Minusta tuo on normaali ilmiö. Siis näin perin. Mitä aktiivi-hurahtamiset, ja niiden käsittely… mitäs muuta täällä oikeastaan on tapana tehdä.
Ilmoita asiaton viesti