Jotain ’tarttis tehrä, ettei tarttis sotia’

Jos Suomella on korkea kynnys sille, ettei sen kimppuun kannata hyökätä, niin parhaassa tapauksessa se saattaisi jopa estää Ukrainan sodan laajenemisen Naton alueelle ellei peräti jopa ehkäistä nykysodan laajentumisen maailmansodaksi. Putinin ei kannattaisi edes kokeilla ’kepillä’ jäätä tietäessään, että miljoona kranaattia saattaa tulla jo ensimmäisessä aallossa simille.

Ukrainassa Venäjän ’sotilaallinen operaatio’ on nyt kestänyt jo kolme vuotta eikä nopeaa loppua ole näköpiirissä. Suomi taisteli viimeksi Neuvostoliittoa eli nykyistä Venäjää vastaan vuosina 1939-44. Suomen väkiluku 1938-1944 pysyi melko tarkkaan 3,7 miljoonassa eli nyt meitä on 1,5 kertaa enemmän. Talvi- ja jatkosodan henkilötappiot olivat noin 95 000 kaatunutta tai sodan vuoksi kuollutta ja vähän yli 200000 haavoittunutta. Jos Ukrainan sotaan peilataan, niin suhteelliset henkilötappiot nykysodassa näyttäisivät olevan jopa suurempia väkilukuun suhteutettuna.

Suomen Pankin taloustieteellisen tutkimuslaitoksen julkaisu Sarja A:29, Kari Nars ’Suomen sodanaikainen talous ja talouspolitiikka’ (1966) antaa paljon ajattelemisen aihetta sille, mitä kaikkea kannattaa tehdä rauhan aikana, jotta vältytään sodalta. Yleensä sodasta puhuttaessa keskitytään henkilö- ja materiaalivahvuuksiin taloudellisten asioiden jäädessä sivuosaan.

Seuraavassa muutamia poimintoja em. väitöskirjan sodan tuomista ’madonluvuista’:

  • valtionvelka 1938→ 1945 kasvoi 34-kertaiseksi
  • elinkustannusindeksi 1939→ 1944 kasvoi 100:sta 200:an
  • puolustusmenot 1938 → 1945 kasvoivat 16-kertaisiksi
  • puolustusmenojen suhde bruttokansantuotteeseen 1939-1944 oli keskimäärin 40% vuositasolla.

Suomen nykytilanne on bkt ≈ 250 mrd € ja puolustusbudjetti ≈ 6 mrd €, niin näillä voi haarukoida desimaalipilkun paikkaa, mitä sota kansantaloudellemme saattaisi tuoda tullessaan. Luultavasti Vegetiukselta (k. 390) peräisin oleva sanonta on entistä ajankohtaisempi: jos haluat rauhaa, varaudu sotaan (si vis pacem, para bellum). Riittävä kynnys maksaa kuitenkin vain murto-osan siitä, mikä on sodan hintalappu.

Puolutusmenot 1938-45/bkt
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu