Keskustapopulismia

Niin ministerit, päivystävät kansanedustajat kuin poliittiset puolueet yleensä seuraavat tarkoin kansan tuntoja, jotta tulevissa vaaleissa äänten saalistaminen onnistuisi jytkähtäen. Asioiden tärkeysjärjestyksen määrää ennen muuta niiden näkyvyys julkisuudessa, niistä saatavat poliittiset pisteet ja kilpailijoiden kannatuksen heikentäminen sekä vihan lietsominen heitä kohtaan. Poliittiset päätökset tehdään sen hetkisen kysynnän mukaan. Erityisesti keskustalainen populismi pyrkii osoittamaan itsensä järkevämmäksi ja maltilliseksi vaihtoehdoksi olemassa olevaan tilanteeseen tai ainakin se pyrkii näyttämään tilanteen tältä.

Äärilaitoja unohtamatta erityisesti tulokkaat ja kellokkaat ratsastavat eripuralla ja eroavuuksilla. ”Vanhat valtiomiehet” korostavat asioita, joista ollaan samaa mieltä. Ikävät asiat pyyhitään matona alle tai korkeintaan mainitaan sivulauseissa. Monet reettorit pyrkivät pitämään esillä sitä, mitä kansalaiset pitävät totuutena, mutta mitä ei kehdata tai uskalleta sanoa ääneen. Tunteet ja totuudet kun ovat kovin yksilökohtaisia. Tämä näkyy kaikilla tasoilla, niin EU:ssa, jäsenvaltioissa, kunnallispolitiikassa kuin kyläyhteisöissä.

Koronasta on yritetty tehdä yhteistä kriisiä, jotta yhteistä politiikkaa saataisi aikaan, mutta se ei oikein tahdo onnistua. Mutta tuleva talouskriisi voi antaa paremmat mahdollisuudet siihen, että löytyisi asioita, josta oltaisi laajasti samaa mieltä.

Keskustapopulismissa on paljolti porvarisosialistisia piirteitä. Tähän liittyy tarina kunnallisvaaleista meidän kylältä Helsingin olympialaisten ajoilta: Kun kylällä äänestäjiä oli vähän, piti saada kaikki äänet puoluenäkökantaan katsomatta. Meidän naapurin isäntäkin oli ehdokkaana ja markkinoi itseään porvarisosialistina. Lopputulos oli, että hän sai vain kaksi ääntä eikä tiettävästi oma vaimo ollut se toinen. Kun katselen puolueiden kannatuslukujen kehitystä, tämä tarina pakkaa tulemaan mieleeni.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu