Kiina pyrkii globaaliin sotilasjohtajuuteen
Yhdysvallat liittolaisineen ovat hassaneet rahojaan 30 vuoden ajan kalliisiin, loputtomiin ja lähes turhiin sotiin Lähi-idässä ja sillä välin Kiinan kansantasavalta on tehnyt todellisen sotilaallisen harppauksen. Sillä on jo maailman suurimmat maavoimat, suurin sotalaivasto ja alueen suurin ilmavoimat. Presidentti Xi Jinping on asettanut tavoitteeksi Kiinalle saada aikaan maailmanluokan armeija vuosisadan puoliväliin mennessä. Pitäisikö se jotenkin ottaa huomioon meidän omassa strategiassamme siltä varalta, että se onnistuu. Analogiaa voisi hakea Nato-optiostamme.
Kiina on jo edelläkävijä tekoälyyn liittyvissä uusimmissa aseissa. Länsimaissa teknologinen kilpailu kulkee eri polkuja kuin valtiollinen sotilaskehitys. Kiinassa sen sijaan maan yritystalous ja armeija kulkevat kurinalaisesti käsi kädessä. Sillä on jo nyt lukumääräisesti sukellusveneitä enemmän (79) kuin Yhdysvalloilla (68), mikä on merimiinojen ja ballististen ohjusten käytön kannalta merkittävää. Lisäksi kybersodan ja hypernopeiden ohjusten kehitys saattaa tehdä saman hävittäjille, mitä panssarivaunut tekivät ratsuväelle taistelukentällä.
Taistelu maailman sotilasjohtajuudesta on ehkä jo alkanut Kiinan ja Taiwanin ilma- ja meriympäristössä, missä Jinping solveltaa ns. Anti-Access-Area Denial (A2 / AD) strategiaa pyrkien kiistämään mahdollisilta vihollisilta toiminnan kriisialueella sekä sinne pääsyn. Parin vuoden päästä Kiina laskee vesille neljännen lentotukialuksensa, mikä muun muassa vahvistaa maihinnousukykyä. Taiwanin liittäminen Manner-Kiinaan on nähtävästi ensimmäisenä Jinpingin tavoitelistalla, vaikka hän haluaa puolustaa Kiinan etuja kaikkialla maailmassa.
Lähde El Pais 23.10.2021
”Kiina pyrkii globaaliin sotilasjohtajuuteen”
Tuollainen pyrkimys on sinänsä ymmärrettävää, että kyseessä on maailman väkirikkain ja edelleen voimakkaasti kehittyvä valtio. Sotilasjohtajuus on kuitenkin vielä hyvin pitkän matkan päässä enkä usko, että se edes Kiinan strategiassa olisi se päämäärä numero yksi. Kiinahan ei ole kovin militaristinen valtio. Siellä ei ole asevelvollisuutta, vaan maa on toistaiseksi keskittynyt lähinnä taloutensa vankentamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina varustautumisellaan ilmiselvästi hakee toimintavapautta lähialueillaan sekä kykyä merenkulun choke pointien avoinna pitämiseen. Tuollaisten kyvykkyyksien kehittäminen hakee väistämättä oman painoarvon kasvattamista ja heikompien alistamista.
En osaa nähdä miksi Kiina ei pyrkisi maailman vahvimmaksi valtioksi. Siinä asemassa se kykenisi riistämään heikompiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina tulee ottamaan sen paikan, joka sille historiallisesti kuuluu. Kiinalaiset kiersi maailman jo 1400 luvulla ja nähtyään kaiken, päättivät sulkeutua omaan maahansa. Tykkivene diplomatialla ja muilla mukavilla tempuilla länsimaat lähtivät alistamaan kiinaa. Nyt kun euroopassa vallassa on olleet idiootitit, jotka ovat kaiken tuotannon myyneet kiinaan, hetkellisten voittojen järjettömässä ahnudessaan, Länsimaat ovat täysin riippuvaisia kiinasta. Kannattaisi opettaa lapsille kiinaa!!
Ilmoita asiaton viesti
Tuttu alkoi opiskella pääaineenaan englannin kieltä yliopistossa Jakartassa. Toisena vuonna alkoi pakollisena ”pakko mandariini kiina”.
Japani oli valinnaisena tärkein aasialainen kieli reilu 20 vuotta sitten. Mutta ei mitenkään pakolinen.
1998 Jakartassa oli jotain selkkauksia kiinalaisväestön kanssa. On sanottu, että nykyinen Kiina löisi taloudellisella voimallaan stopin kiinalaisväestön vainoille. Aikaisemmin politiikot saattoivat lietsoa kiinalaisvihaa.
Kiinan roolin kasvu näkyy kaikkialla.
Laosissa eräs brittidiplomaatti sanoi, ettei yksityisiä amerikkalaisyrityksiä voi enää laittaa ajamaan USAn etua ja käskeä tekemään bisnestä vaikkapa Laosissa. Niiden on helpointa tehdä rahat USAn valtiota lobbaamalla. Opiaatit aikoinaan ja covid rokotteet nyt ym. ovat saletimpi tapa tehdä rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan tavoitteelle ei ole mitään esteitä. Sillä on kaikki osaaminen ja resurssit johtoasemaan. Asema on kuitenkin jaettu USAn kanssa.
Molemmat maat pystyvät tuhoamaan toisensa tarvittaessa. Siksi ne eivät tule sotimaan avoimesti näillä näkymin vaan käyvät provinssisotia epäsuorasti.
USA ei tyle tarttumaan aseisiin, jos Kiina valtaa Taiwanin, se on varmaa. Taiwanhan ei ole itsekään uskaltanut edes julistautua itsenäiseksi, mikä monilta unohtuu. Se tietää olevansa osa Kiinaa kuten oli Hongkong.
Arvoitus on vain se, mihin Kiina asettaa laajenemisensa rajat ja metodit. USA ei asettanut mitään rajoja itselleen. Se on haalinut maailman pääosin talousjärjestelmänsä ja sijoitustensa piiriin ja sotii sekä urkkii missä lystää sekä vaihtaa hallituksia tarvittaessa, mutta syyttää kilpailijoitaan hybridivaikuttamisesta.
Voiko Kiina toimia samoin?
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä Kiina ei vielä pystyisi USA:ta tuhoamaan. Se on kaukana jäljessä USA:n asevomien potentiaalista. Venäjäkin on sitä edellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on ollut ison osan historiaansa miehityksen ja sorron alla. Nyky-Kiina ei ole hyökännyt mihinkään sotavoimaansa käyttäen. Miksi se hyökkäisi Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan?
Tilanne on nyt sellainen, että Yhdysvallat, Britannia ja jopa piskuinen Hollanti sotaharjoittelevat hyökkäystä Kiinan rannikkovesillä. Vaarallista peliä!
Ilmoita asiaton viesti
USA:n merimahti pohjaa lentotukialuksiin. II ms:ssa selvisi, että taistelulaivat ovat torpedokoneille isoja maaleja. Kiina kehittää juuri sellaista ohjusteknologiaa, jolla USA:n lentotukialukset voidaan upottaa heti sodan alkuvaiheessa. Sen jälkeen ei USA:n laivastolla ole asiaa Etelä-Kiinan merelle.USA yrittää nyt epätoivoisesti kehittää laseraseita, joilla hypersoniset ohjukset voisi torjua…sitten Kiinalla on vielä ballistinen ohjus, joka tulee suoraan ylhäältä tukialuksen päälle, ja toki tavalliset risteilyhohjukset tulevat meren pinnassa…sukellusveneet hiipivät kohti…ruotsalainen sukellusvenehän, jossa on Sterling-moottorit hiipi havaitsemattomana keskelle task forcea. Eli lentotukialusten aika, ainakin isojen sellaisten, alkaa olla ohi, ja Kiina rakentaakin pienten laivojen laivastoa.
Ilmoita asiaton viesti
…Mistä Jaakko löysit Kiinan asevarustelutiedot?
– Minusta Kiina on vielä todella paljon takamatkalla kaikissa aselajeissa USA:ta…? ”Jalkaväkeä” lukuunottamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Lähdetekstissä ja siellä olevissa linkeissä oli aika paljon, täsmentämällä voisin voisin kaivaa, mitä niistä ei löytynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Hypersooniset ohjukset ovat ajaneet lentotukialusten ohi ratkaisuntekijänä sodankäynnissä ja niissä Kiina ja etenkin Venäjä ovat Yhdysvaltoja huomattavasti edellä eikä kenelläkään ole vielä keinoa torjua niitä.
Ilmoita asiaton viesti