Kiina pyrkii globaaliin sotilasjohtajuuteen

Yhdysvallat liittolaisineen ovat hassaneet rahojaan 30 vuoden ajan kalliisiin, loputtomiin ja lähes turhiin sotiin Lähi-idässä ja sillä välin Kiinan kansantasavalta on tehnyt todellisen sotilaallisen harppauksen. Sillä on jo maailman suurimmat maavoimat, suurin sotalaivasto ja alueen suurin ilmavoimat. Presidentti Xi Jinping on asettanut tavoitteeksi Kiinalle saada aikaan maailmanluokan armeija vuosisadan puoliväliin mennessä. Pitäisikö se jotenkin ottaa huomioon meidän omassa strategiassamme siltä varalta, että se onnistuu. Analogiaa voisi hakea Nato-optiostamme.

Kiina on jo edelläkävijä tekoälyyn liittyvissä uusimmissa aseissa. Länsimaissa teknologinen kilpailu kulkee eri polkuja kuin valtiollinen sotilaskehitys. Kiinassa sen sijaan maan yritystalous ja armeija kulkevat kurinalaisesti käsi kädessä. Sillä on jo nyt lukumääräisesti sukellusveneitä enemmän (79) kuin Yhdysvalloilla (68), mikä on merimiinojen ja ballististen ohjusten käytön kannalta merkittävää. Lisäksi kybersodan ja hypernopeiden ohjusten kehitys saattaa tehdä saman hävittäjille, mitä panssarivaunut tekivät ratsuväelle taistelukentällä.

Taistelu maailman sotilasjohtajuudesta on ehkä jo alkanut Kiinan ja Taiwanin ilma- ja meriympäristössä, missä Jinping solveltaa ns. Anti-Access-Area Denial (A2 / AD) strategiaa pyrkien kiistämään mahdollisilta vihollisilta toiminnan kriisialueella sekä sinne pääsyn. Parin vuoden päästä Kiina laskee vesille neljännen lentotukialuksensa, mikä muun muassa vahvistaa maihinnousukykyä. Taiwanin liittäminen Manner-Kiinaan on nähtävästi ensimmäisenä Jinpingin tavoitelistalla, vaikka hän haluaa puolustaa Kiinan etuja kaikkialla maailmassa.

Lähde El Pais 23.10.2021

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu