Kokonaishuoltovarmuuden merkityksestä
Korona ja Ukrainan sota ovat tuoneet huoltovarmuuden merkityksen koko kansan tietoisuuteen. Viime vuosituhannen loppuvuosina oli korkeita näkemyksiä siitä, että kriisit ja varsinkin sodat ovat lyhyitä ja kiivaita, joten kaikki pitää olla valmiina varastoissa, jos aiotaan vihollisen toiminta estää ja voitonparaati pitää. Yhteiskunnan kokonaishuoltovarmuus oli varsin taka-alalla ja enempi piilossa. Ainoastaan yleistä huomiota saivat maanviljelijöiden tukipalkkiot ja nekin negatiivisessa kontekstissa.
Laajemmin korona on kaivertanut sieluja pari vuotta ja Ukrainan sotaa on kohta käyty vuosi eikä loppua näy. Tämä sota on osoittanut, että yhteiskunnan rattaiden on pyörittävä kaikissa olosuhteissa ja tie rauhaan on pitkä ja kivikkoinen. On selvää että valmiita varastoja tarvitaan, mutta pitää olla näkemystä, paljonko voidaan tehdä kriisin aikana, jos on siihen varauduttu. Laskelman muuttujat kannattaa arvata oikein optimoinnissa.
Otan vanhan esimerkin erään kranaatin suhteellisista valmistuskustannuksista (kuva). Jos meillä on mahdollisuus valmistaa kranaatti kriisiaikana, niin riittää että on olemassa tuotantopanokset kuten raaka-aineet ja valmistuskapasiteetti. Valmiin kranaatinkuoren hinnassa raaka-aineiden osuus on runsaat 10% eli kysymys kuuluu varastoimmeko raaka-aineet kahdeksalle kranaatille vai teemmekö valmiiksi yhden kranaatinkuoren. On selvää, että laatikkoon pakattu kranaatti sisältää kuoren valmistuksen lisäksi paljon työvaiheita ja tykötarpeita, mutta se ei ole ylivoimaista.
Muun muassa tämän tyyppisten haasteiden parissa kauan sitten myös minä ja muut teollisuusinsinöörit askartelimme ja joskus tuntui, että ainoa, joka työtämme arvosti, oli KGB. Heidän kiinnostuksensa kannusti meitä ahkeruuteen ja tunnollisuuteen niin työpöytämme ääressä kuin kentällä. Menköön siitä kiitos FSB:lle tai GRU:lle näin jälkikäteen.
Teollisuuden valmiussuunnittelu on sen verran arkista puuhastelua, ettei se ole mediaa kiinnostanut. Lyhyesti todettakoon, että puolustusministeriöön (PLM) perustettiin 10.1.1936 sotatalousosasto (Stal-os) ja 15.2.1937 viisi teollisuuspiiriä ( Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio ja Seinäjoki). Stal-os, raaka-ainevarastoineen ja lataamoineen liitettiin puolustusvoimiin 28.2.1941. Sodan jälkeen 1.10.1944 kumottiin työvelvollisuuslaki ja liittoutuneiden valvontakomissio (LVK) kielsi huhtikuussa 1945 liikekannallepanon valmistelut mukaan lukien taloudelliset ja teolliset valmiusasiat. Meillä sotatila lakkautettiin ja LVK poistui maasta 26.9.1947. Vuonna 1951 annettiin sotilaspiirien nimeämille henkilöille valtakirjat tehdä teollisuustiedusteluja ja henkilövarauksia. Sotilasläänien esikuntiin perustettiin 1.3.1953 teollisuusinsinöörien toimet tehtävänä ’kerätä tilastotietoa teollisuudesta’ ja 1970-luvulla otettiin käyttöön teollisuuskortit. Ensi maaliskuussa tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun jäin eläkkeelle pääesikunnan teollisuussektorin johtajan paikalta.
Tällaisia asioita pohdiskelivat ’Huoltovarmuuden ystävät’ epävirallisessa kokouksessaan eilen Helsingin ydinkeskustassa ilman suurempaa riitelyä.

Kokonaishuoltovarmuus tarkoittaa nykyisin myös sähköntuotantoa ja sähkönsiirtoa. Niitäkään tykistön ammuksia ei saada tehtyä ilman sähköä.
Ukrainan sodan esimerkki näyttää, että Venäjä yrittää tuhota sähköverkot, muuntoasemat, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan tehokkain tapa pitää huolen, että sähköverkko pysyy toimimattomana, niin silloin ei tarvitse yhtään sotilastakaan lähettää hyökkäämään? Valtio lopulta antautuu jo siinä.
Keskitetty sähköntuotanto on hyvä ase viholliselle. Suuremman ydinvoimalankin voimajohdot kun katkoo vaikka ohjuksilla aina kun ne korjataan. Tähän ne hypersoniset ohjukset voivat olla aika paha rasti torjua. Pienemmälläkin määrällä taitavasti käytettynä voi saada aikaiseksi pitkäaikaisen ja tehokkaan vaikutuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Valmiuteen kuuluu, että kriittisimpien toimintojen käynnissä pysyminen on varmistettu paikallisesti, esimerkiksi sähköaggregaateilla. Lisäksi ne on sijoitettu kalliosuojiin tai on valmius nopeaan siirtymiseen niihin.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti Suomessa on varauduttu riittävän hyvin. En tiedä asiaa, mutta epäilen.
Virossa järjestetään parhaillaan tarjouskilpailu melkoisen määrän eri kokoisia aggregaatteja ostamiseksi, jotta kaikki välttämätön toimii. Kun moni muukin on herännyt hankkimaan niitä, niin hinnat ovat nousseet ja toimitusajat pidentyneet.
Ilmoita asiaton viesti
Missä Wärtsilä kuppaa ?
Ilmoita asiaton viesti
Oletan, että Wärtsilä kyllä suostuu myymään, jos joku haluaa ostaa – monipolttoainemoottorivoimaloita.
Ilmoita asiaton viesti
Kuin onkaan hepposen ajattelun ja sitäkautta panostusten määrä kokonaishuoltovarmuuteen, sillä sodanjälkeisen nosteen se sai Kuuban kriisin seurauksena ja 70 luvun alussa minullakin oli mahdollisuus tutustua blogistiin näissä merkeissä ja tuotteistamme ” LOFS ” on osin perua silloin opitusta ajatusmallista, kokonaisjälkipolvista 🌞
Ilmoita asiaton viesti
Huoltovarmuuden osalta taitaa yleensä tärkeimmät jutut tulla asiasta tietävien julkisen tahon edustajien lausuntojen ja kommenttien rivien välissä. Aika kovan kolauksen on kokenut julkishallinnon ja päättäjien harrastama mielikuvamarkkinointi huoltovarmuuden osalta, kun on tullut ilmi, ettei tilanne olekaan aivan sellainen kuin minkälaista mielikuvaa on luotu.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakon esimerkkinä olevat tykistökranaatit ja niiden puute on ollut paljon esillä Ukrainan armeijan ongelmien yhteydessä. Mitenkähän siellä on sotatarvikkeiden valmistuksen suhteen asiat?
Suomessa iski kranaattien puute talvisodan alettua. Olen ymmärtänyt, että laskelmia tarpeesta oli kyllä tehty sodan edellä, mutta valmiuden edellyttämiä konemääriä puuttui. Välittömin ongelma oli, että vajaankin kapasiteetin käynnistäminen oli hidasta ja esimerkiksi kranaattien laatu ei ollut käyttökelpoista. Valmius oli paperilla, mutta tuotantokokemus puuttui. Harjoittelussa menikin suuri osa talvisodasta ja tykistö sekä koko sodankäynti kärsi. Jatkosodan alkaessa jo osattiin.
Toivottavasti tuotantovalmius ja yhteiskunnan käynnissäpidon edellytykset ovat nykyään kaikin puolin paremmat (?). Näitähän ei voida kovinkaan paljon esitellä julkisuudessa ja olen ollut poissa kuvioista yhtä kauan kuin Jaakkokin.
Ilmoita asiaton viesti
”Jaakon esimerkkinä olevat tykistökranaatit ja niiden puute on ollut paljon esillä Ukrainan armeijan ongelmien yhteydessä. Mitenkähän siellä on sotatarvikkeiden valmistuksen suhteen asiat?”
Ukrainassa ei ollut ammusten, eikä patruunoiden tuotantoa (jäi Venäjän miehittämänä olevalle alueelle).
Nyt Ukraina sai käyntiin 152 mm ja 155 mm ammusten tuotannon.
Ilmoita asiaton viesti
Epäkelpo materiaali tulee esiin välittömästi ja korjaustoimet hoidetaan heti.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs seikka, mikä teki Suomen armeijasta viime sodassa niin hyvän oli se, ettei se toimiakseen tarvinnut ylhäältä tulevia käskyjä. Jos käskyn antaja kaatui, jokainen rivisotilaskin tiesi mitä pitää tehdä ja toimi, eikä jäänyt odottamaan.
Legendaksi tässä tuli Tuntemattoman sotilaan Rokka: ”Sovas mie teen mitä pittää mut ….”
Jos tämä periaate jatkuu Puolustusvoimissa, olemme turvassa. Aina poliitikoita tulevia käskyjä voi noudattaa viiveellä tai muuten ….. Tuo jalkaväkimiinakielto on mieltäni askarrettanut. Jos ne purkaa osiin, kysymys ei ole enää miinoista vaan miinan osista, mikä ei tietenkään ole kiellettyä.
Olen hyvin luottavainen siihen, että Puolustusvoimien henkilöstö osaa käyttää omaa harkintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pahalta näyttää meistä on tullut juliopiton käyneitä kaupunkilaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Eu has lived a pipe dream sold by leftists wanting money to spend buying votes instead of strong defense and national security. Blindly supporting Putin and green ideas without recognizing we live in a hostile world and evil does not go away must be defeated
Ilmoita asiaton viesti