Kuin sammakko kiehuvassa vedessä

Uusi sukupolvi on kasvanut ja aikuistunut vuosien 2008-2020 eli kahden talouskriisin välissä. Toinen toistaan pätevämpiä synkistelijöitä ja epätoivon kylväjiä on riittänyt ja moneen on nuoreen lujittunut vakaumus, että tulevaisuus on sysimusta. Stressiä, unettomuutta ja ahdistusta lisäävät yleinen moraalittomuus niin talouselämän kuin politiikan saroilla.

Espanjan senaatin eli ylähuoneen entinen puheenjohtaja ja filosofikirjailija Manuel Cruz on antanut El Pais lehden artikkelissaan pari kielikuvaa nykymenosta eli otsakkeen mukaisesti olemme kuin sammakko kiehuvassa vedessä ja toisen mukaan olemme yhtä välinpitämättömiä varmasta tuhosta kuin vanhojen ammusten varastojen vartijat, jotka tietävät, että vanha ruuti herkistyy ja jossakin kohtaa räjähtää itsestään. Näin meillä kävi Uudenkylän asevarikon räjähdysonnettomuudessa 14.6.1965. Tiedetään, että laitettaessa sammakko kattilaan hellalle ja alettaessa nostamaan hissukseen lämpötilaa sammakko näyttää sopeutuvan lämpötilan nousuun reagoimatta mitenkään näkyvästi, kunnes kuolee viimeistään veden kiehuessa.

Kun uudelle sukupolvelle on syötetty pelkästään tietoa tulevista talouskriiseistä ja pandemian jälkeisestä odotettavissa olevasta kestolamasta, sosiaaliset sairaudet räjähtävät yhteiskunnan silmille, mistä oireina ovat esimerkiksi erilaiset mielenosoitukset yleistä järjestelmää vastaan ja yleinen piittaamattomuuden leviäminen. Oman lukunsa muodostavat fundamentaaliset uskonnot ja uskomusliikkeet.

Samoin kuin sammakko keittovedessä poliittiset johtajat suhtautuvat välinpitämättömästi ja yliolkaisesti nousevaan sukupolveen ja antavat säilyvyysainesten haihtua, jolloin jopa vähäpätöiseltä näyttävä episodi, kuten mielenosittajan kuolema tai aikanaan arkkiherttuan murha, voi johtaa yhteiskunnan tuhoon. Ei riitä se, että ollaan ja puhutaan kauniita sekä luvataan kaikkea hyvää; vain tuloksesta palkitaan myös poliitikkoja.

Syvässä kriisissä Cincinatusta tarvitaan, mutta syvän rauhan aikana diktaattori on demokratian ja yhteiskunnan surma. Kun seuraa meidän perustuslain pyörittelyä tämän pandemian yhteydessä, niin jotenkin tuntuu hirvittävältä ajatella tilannetta, jossa maahamme hyökätään ja eduskunta sorvailee muutaman viikon valtuuksien sanamuotoja. Mutta hyvä kun nyt harjoitellaan!

PS. Yleiseksi varautumissuunnitelmaksi ei voi ’suositella’ samaa mitä varusmiesaikanani silloinen kouluttaja, sodan käynyt sotilasmestari, sarkastisesti esitti. Tällä poikamiehellä oli Tessu niminen koira ja juttu meni näin: ” Tessu, sota on syttynyt, nousepa autoon, muutamme Ruotsiin.”

+4
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu