Kukaan ei ole kuolematon

Trump haikaili 29.3.2020 seuraavaan tapaan: ”Toivon, että saisimme takaisin ne vanhat ajat, jolloin meillä oli suurin talous mitä koskaan on ollut, ja silmiemme edessä ei ollut kuolemaa.” Ehkä lausahdus sisälsi enemmän toivoa kuin totuutta tai valhetta. Helposti tulee mieleen, että hän nykyisen kauppasodan aikaan mietiskeli jopa vuotta 1939, mutta kukaan ei halua vuoden 1945 aikaa takaisin. Houkutteleva omena riippuu puussa, mutta monet muistavat, että se oli täynnä matoja.

Toisen maailmansodan aikaan ei nähty maassa kuolemaa, oli vain kaatuneita, jotka tuotiin pusseissa sankarihautoihin. Sota toi USA:lle ennen näkemättömän taloudellisen nousun. Liittoutuneiden Euroopan joukkojen komentajasta, Eisenhowerista, tuli kahden kauden presidentti, mutta Britanniassa Churchill kärsi tappion Attleelle, joka lupasi kansalle sosiaaliturvan ja täystyöllisyyden menevän yksityisten etujen edelle. Sitten kansalaissodan USA:ssa käydään nyt ensimmäistä kertaa sotaa omalla maaperällä, missä ruumiit näkyvät ja missä ne lasketaan.

Kaikilla on kuolema edessä, mutta USA:ssa hautakiveen kaiverretun syntymä- ja kuolinpäivän välistä aikaa pystytään rahan avulla kasvattamaan, vaikka erillisiä poikkeamia aiheuttavat muun muassa sellaiset tekijät kuten huumeet, syövät, väkivaltakuolemat jne. Sairauksista johtuvat korkeat kuolleisuusluvut eivät ole enää pelkästään ”shithole-maiden” (Trump 11.1.2018) omaa syytä. Nyt USA:ssa jokainen koronakuolema syyllistää ja uhmaa politiikkaa. Alipalkatuista siivoojista ja hoitureista on tullut yhteiskunnan avainhenkilöitä.

Trump yrittää kaikin keikoin vierittää koronapandemiaa Kiinan niskoille vihjailemalla, että virus pääsi tai päästettiin leviämään Wuhanin tutkimuslaboratoriosta eikä suinkaan eläintorilta. Kiinalle ei olisi haittaa, vaikka ylikansoitetun maan väkiluku oleellisesti pienenisi eikä myöskään siitä, että USA joutuisi kahden rintaman taisteluun kauppasodassa eli Kiinan asettamat vastatullit ja -saarrot sekä koronapandemia.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu