Länsi-ihmisen nousu keskiluokan raunioilta

Globalisaation voittoa ovat julistaneet sellaiset ihmiset kuin miljardööri Warren Buffet (2005): ”luokkasota oli olemassa, olemme voittaneet sen”. Tämä 1%:n talouseliitin varallisuusprofiili ei kerro, mikä mahdollisti tämän synnyn. Tärkeinä edellytyksinä olivat kaupunkien keskiluokan tuki edustaen väestöstä 20-30 %. Tätä 1%:n hegemoniaa ja ahneutta haluttaessa voidaan moraalisesti arvostella, mutta se ei vielä selitä, miksi uusliberalistinen malli mahdollisti tämän äärettömän suuren ja nopean varallisuuksien keskittymisen.

Erilaiset luokat häviävät, kuten kävi aikoinaan säädyille. Varallisuus ja muu taloudellinen hyöty on yhteiskunnan ylempien kerrosten globalisaatiotaistelun osavoitto, ei koko sodan voitto. Epäilemättä nämä voittajat ovat sokeutuneet omaisuuksiensa räjähdysmäisistä kasvuista ymmärtämättä, etteivät talousindikaattorit, kasvunopeudet ja varallisuuksien kasautumiset paljasta perusliikettä, joka muuttaa historian kulkua haihduttaen kaikkivoipaisuuden ja haavoittumattomuuden tunteet.

Länsimaisten yhteiskuntien väestörikkaat ja vähävaraiset luokat eivät ole hävinneet, vaan kaivavat uusia juoksuhautoja taistelukentälle, joka nyt on kulttuuri. Siellä politiikalla ei ole niin suurta merkitystä kuin taloudessa. Tavallisten ihmisten hyvinvoinnin kasvu näkyy jo länsimaissa, mikä on oire talouseliitin omaksumasta ideologian romahtamisesta. Pandemia on nostanut vaatimattomat luokat eturiviin. Muun muassa terveys- ja huoltoalat, pienyritykset ja maanviljelys ovat niitä, joiden varassa tulevaisuudessa yhteiskunnat pyörivät hukkumatta roskiin tai tuupertumatta sairauksiin.

Myös suurkaupunkien hegemonia alkaa kohta olemaan mennyttä aikaa. Meneillään oleva pandemia osoittaa, kuinka heikoilla savijaloilla ne seisovat. Esimerkiksi Pariisin alueella kahdeksan kymmenestä johtajasta aikoo siirtyä toiseen osaa Ranskaa. USA:ssa molempien rannikkojen metropolit tyhjenevät suuryrityksistä Piilaaksoa myöten. Muut alueet ja toisenlaiset elämäntavat houkuttelevat jo nyt merkittävässä määrin. Massat odottelevat vain ylivertaista poliittista tarjousta. Populistiset yhden asian liikkeet eivät mene läpi.

Lähde: El Pais 7.11.2020; Christophe Guilluy es geógrafo.. El fin de la clase media occidental.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu