Liioitteleeko Saksa suurella Ukrainan avustuksellaan?

Saksan Olaf Scholtz totesi, että EU-maista Saksa on avustanut eniten Ukrainaa eli tähän mennessä 14 mrd €:lla. Apu on mennyt tarpeeseen. Mutta mikään suurempi ylpeyden aihe tämä ei vielä välttämättä ole, jos asiaa tarkastella hieman kriittisemmistä näkökulmista.

Noin 80 vuotta sitten Saksa tuhosi Ukrainaa samaan malliin mitä Venäjä nyt. Nyt Saksa niuhotti viimeiseen asti raskaan aseistuksen antamisessa. Naton jäsenenä Saksa on jäänyt 0,5% – 1 % jälkeen puolustusmenojen suosituksesta, mikä on ollut 2 % bkt:stä. Esimerkiksi viimeisen 20 vuoden aikana nykyisellä bkt:llä arvioiden 20 v* 0,5 % * 4000 (mrd $) eli 400 mrd $(€):n edestä on Saksa jättäytynyt tahallaan jälkeen ja näin samalla agitoinut Venäjää aggressiivisuuteen. Edes tuo voisi olla sopiva avustuksen määrä tänä vuonna eikä maksattaa muilla virheitään.

Suomi lienee kohta avustanut 1 mrd €:lla. Kun Saksan bkt on noin 16-kertainen Suomeen verrattuna, niin siitä vinkkelistä katsoen Suomi on lahjoittanut jopa Saksaa enemmän. Suomussalmella talvisodassa Stalinin hyökkäysjoukoissa taisi palvella enimmäkseen juuri ukrainalaisia, mutta meillä ei ole tarvetta tuntea syyllisyyttä siitä, että vain harvat pääsivät palaamaan kotiin Ukrainaan siltä reissulta.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu