Pandemiariskien uhreja jopa 80 miljoonaa?

GPMB (Global Preparedness Monitoring Board) on Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Maailmanpankkiryhmän (WBG) perustama järjestö, jolta ilmestyi terveysriskeihin keskittynyt vuosiraportti ’A World at Risk’ syyskuu 2019. Iltalukemiseksi sitä en suosittele.

Esimerkkinä raportissa mainitaan espanjantauti, tappavan influenssa A:n alatyyppi H1N1, joka riehui vuosina 1918–1919 tappaen 30 -100 miljoonaa ihmistä, Suomessakin 25000. Nyt lentokoneaikana vastaava pandemia voisi levitä ympäri maailmaa 36 tunnissa ja kuolonuhrien määrä voisi nousta 50 – 80 miljoonaan ja siinä sivussa maailmantalous tipahtaisi 5%.

GPMB vetoaa, että kaikki maailman hallitukset ottaisivat vakavasti nämä riskit ja varautuisivat ennakkoon niiden torjuntaan. Erityisessä vaarassa ovat köyhät ja poliittisesti epävakaat maat, joilla on vaikeuksia investoida terveysjärjestelmiin.

Raporttisivulla 2 on karttakuva ’ Global examples of emerging and re-emerging diseases’ maailmaa kiertävistä tarttuvista taudeista, joissa virukset ovat keskiössä. Oheinen kuva on siitä kuvakaappaus, joten sen tarkkuus ei kunnolla riitä lukemiseen, joten kannattaa mennä raportin sivuille (linkki)

http://apps.who.int/gpmb/assets/annual_report/GPMB_annualreport_2019.pdf

tai Annual report on global preparedness for health

http://apps.who.int/gpmb/annual_report.html

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu