Mafia hyödyntää koronavirusta ja odottelee EU tukia

Italiassa mafia metsästää vaikeuksiin joutuneita yrityksiä ja ihmisiä lainatakseen kalliilla korolla huumekaupasta ja muusta laittomasta toiminnasta kertyneitä rahojaan. Covid-19 aiheutti maassa terveyspuolella hätätilan, joka on muuttumassa sosiaaliseksi ja taloudelliseksi hätätilaksi. Mafiat ovat ottaneet temmellyskentän hallintaansa, varsinkin kun 498 mafiosoa vapautettiin epidemian leviämisen estämiseksi täpötäysissä vankiloissa. Edusta nauttivat erityisesti neljä suurinta mafiaa: sisilialainen Cosa Nostra, calabrialainen Ndrangheta, napolilainen Comorra ja apulialainen Sacra.

Kuten ennustettiin mafiat hyötyvät valtion hitaista ja niukoista tukipäätöksistä sekä byrokraattisesta vitkuttelusta toimimalla rahanlainaajina. Arvioidaan, että Italiassa mafioiden ’liikevaihto’ vuositasolla on 60 mrd € (virhe ks. kommentit), joten se on maan suurin ’pankki’. Monesti yksityisillä yrityksillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin lainata ’huumerahaa’ kovalla korolla. Väitetään jopa, että Italian teollistuneimmalla alueella, Lombardiassa, missä Cosa Nostra ja Ndrangheta ovat vahvoilla, ne toimivat yhteisymmärryksessä koronaviruksen leviämistä suosivalla tavalla päästäkseen hyötymään kaaoksesta.

Italiassa jo nyt lukuisat baarit, ravintolat, hotellit ja jäätelöpisteet ovat valuneet mafian omistukseen. Se pitää tiukasti ohjaksia käsissään muun muassa Palermon telakan työvoima-asioissa, hedelmä- ja vihanneskaupassa, internetpeleissä, peliautomaateissa, hevoskilpailuissa ja tietenkin huumekaupassa. EU:n maahanmuuttajien tuesta meni ’komissiona’ 30% Ndranghetalle, mutta nyt sillä puolella on hiljaista, ja mafia myös odottelee Covid-19 solidaarisuustukia EU:lta.

”Comorra” kirjan kirjoittaja Roberto Saviano on sanonut, että varsinkin Euroopalle mafia on suurempi uhka kuin terrorismi. The New York Times puolestaan kirjoitti jokin aika sitten, että mafiapääoma muokkaa demokratiaa ovelasti sisältäpäin. Se pystyy laittomien markkinoiden ja huumerahansa avulla tarjoamaan tuotteita ja palveluja halvemmalla. Mafia rahoittaa pankkeja sekä ohjaa rakentamis- ja liikennesektoria suvereenisti. Kaikki liiketoiminta houkuttaa mafiaa ja monesti se on askeleen edellä laillista demokratiaa.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu