Mallioppilaan haasteet

Maamme turvallisuuden ja elinkelpoisuuteen liittyvien asioiden hoidossa korostuu merkittävässä määrin se, että pohdimme liiaksi sitä, mitä muut mahtavat meistä ajatella. Esimerkiksi ilmaston suojelemisessa ja jalkaväkimiinoissa olemme yrittäneet olla mallioppilaita. Samalla on unohtunut, että mallioppilaat usein tulevat kiusatuiksi kuka mistäkin syystä. Harvemmin heikoimmat kiusaavat vahvempiaan, vaikka vahvemmat näin usein väittävätkin.

Antiikin Roomassa kiersi anekdootti: ”En aio mennä hirteen vain sinua miellyttääkseni!” Tämä ajatus ei ole täysin muuttunut lihaksi kaikkien meidän omien päättäjiemme kohdalla. Paljon puhutut arvot eivät ole mielestäni kohdallaan, jos kissa menee isänmaan turvallisuuden edelle.

Ihmisellä ja kansoilla on tunnetusti suuri taipumus nähdä totuutena ja todistettuna se, mihin uskoo. Kun tieto ja totuus on valehtelijoiden käsissä, niin totuutta säännöstellään ja muokataan sen mukaan, että kiihkomielisyys oman asian ajamisessa maksimoituu. Tämä näyttää korostuvaan ainakin itäslaavilaisessa perinteessä.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu