Marihuanan vaikutukset ovat vielä pahempia kuin aiemmin luultiin

British Medical Journalin (BMJ) julkaisi 44 kansainvälisen asiantuntijan allekirjoittaman erittäin laajan tutkimusraportin, jossa päädyttiin siihen, että marihuanan vaikutukset voivat olla pahemmat kuin aiemmin uskottiin. Sen vuoksi tätä ainetta koskevat tutkimukset on analysoitava entistä tarkemmin ennen kuin tehdään sen käyttöä koskevia päätöksiä. Muun muassa raportista käy ilmi, että marihuanan haittoja sen käyttäjille on yleisesti vähätelty.

Esimerkiksi marihuanan käyttö liittyy varsinkin murrosiän psykooseihin sekä yleisemmin uneliaisuuteen ja näköongelmiin. Nämä vaikutukset ovat sitä suurempia, mitä nuorempi aineen käyttäjä on, ja riski sairastua johonkin näistä sairauksista on vielä 25-vuotiaana. Tähän asti uskottiin, että tämä ikäraja on 18 vuotta ja että siitä hetkestä lähtien keho vastusti vaikutuksia paremmin. Tutkimuksessa mukana olleet psykiatrit havaitsivat, että marihuanan käytön huippuriski murrosiässä osuu samaan aikaan kuin mikä on mielenterveysongelmien yleisin puhkeamisikä.

Raportissa vaaditaan, että kaikki laillistamiseen liittyvät toimenpiteet toteutetaan tietoisina siitä, että todennäköisesti aiheutettava vahinko on suurempi kuin tähän mennessä on laskettu. Heidän mukaansa kannabiksen vaikutuksia ei ole toistaiseksi arvioitu järjestelmällisesti, eikä asiasta ole olemassa lopullisia tutkimuksia. Tässä mielessä raportin nimi on kuvaava: ”Riskien ja hyötyjen tasapaino”.

Marihuanan ilmaantuvuus auto-onnettomuuksissa on otettava huomioon, sillä tietojen mukaan sen käytön ja ajo-ongelmien välinen suhde voi olla suurempi kuin aiemmin on ajateltu. Raportissa myös varoitetaan tämän aineen aiheuttavan käyttäjille kognitiivisia ongelmia iästä riippumatta. Myös raskauteen liittyvät vaikutukset ovat selvempiä, esimerkkinä vaikkapa lasten alhaisempi syntymäpaino.

Marihuanan haittoja ei pidä vähätellä. Kuten kaikilla aineilla, silläkin voi olla sivuvaikutuksia, joita kaikkia ei edes vielä tunneta. Tiedetään jo, että erityisesti nuorilla vahingot voivat olla suuria, mikä on huolestuttavaa, kun aineen saanti on entistä helpompaa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu