Matkailu avartaa

Aavikko-osuus Nigeristä Libyaan

Kansalaisjärjestöt (NGO) ja mafiat ovat lyöneet hynttyyt yhteen toimien sulassa sovussa toisiaan tietyssä mielessä tukien ainakin pakolaisten auttamisessa siirtymään Välimeren yli EU-maihin. Esimerkkeinä olkoon vaikkapa Open Armas ja Ocean Viking, mafiat eivät ole itseään rekisteröineet. Lähtömaita ovat Niger, Ghana, Senegal, Kamerun, Guinea jne. välietappina jokin Libyan rannikkokaupunki (Tripolitana, Ziwara tai Sabrth) ja loppukohteena jokin EU-maan rannikko tai saari. Menomatkan keskihinta on noin 4000 €, josta puolet maksetaan Libyan rannikolle tultaessa ja loput EU-maahan rantautuessa. Köyhillä perheillä ei aina ole varaa lähettää yhtäkään pojista matkalle.

Matkajärjestelyihin eli rahastukseen osallistu monta tahoa. Paikallisten mafioiden lisäksi suojelua antavat matkan varrella armeijat, poliisit ja aseistetut heimot ja silti kilpailevat ’matkanjärjestelijät’ voivat kaapata asiakkaat. Varsinaiseen kuljetukseen lisärahoitusta saadaan, kun lastina on ihmisten lisäksi huumeita ja paluumatkalla aseita. Saattaa joskus eksyä mukaan laillistakin tavaraa. Vaarallisen aavikko-osuuden solmukohtina ovat Nigerissä Agadez ja Libyassa Sebha. Googlen mukaan välimatkaa Algerian kautta koukaten kertyy 2400 km ja ajoaikaa kuluu vähintään 42 tuntia, todennäköisesti paljon enemmän.

Libyan rannikkoseuduilla kukoistaa veneenrakennus, vaikka suunnittelussa ja kontrollissa länsimaittain on toivomisen varaa. Tärkeää on saada noin 30 henkeä vetävä vene sellaiseen kuntoon, että se kantaa ainakin vähän matkaa 4-kertaisen määrän ihmisiä. Kesällä Välimerellä on yleensä tyyntä eli se tietää sesonkia. Jos tällainen vene saadaan vesille, mafia kuittaa 240000 €, jos sen pakolaiset selviytyvät matkasta tulee toiset 240000 €. Pakolaisbisnes on paljon kannattavampaa kuin huumekauppa.

Kun merimatka alkaa, mafia ystävällisesti tiedottaa satelliittipuhelimen välityksellä, missä kyseinen vene seilaa, jolloin kansalaisjärjestöt voivat suunnata pelastustehtävänsä oikeaan kohteeseen. Tällaiseen humanitaariseen toimintaan Italian entinen sisäministeri Salvini kyllästyi ja pisti NGO:t tiukille.

En ottanut tähän pakolaisreittejä, jotka kulkevat Turkin, Kreikan ja Balkanin maiden kautta Eurooppaan, mutta se on varmaa, että mafiat ovat mukana eikä humaanisuus ole päällimmäisenä ajatuksissa.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu