Matkailualan konkurssin häviäjät ja voittajat

Thomas Cook keitti konkurssillaan sopan, joka maistuu toisille ja toisille ei. Espanjaan tapaus iskee voimalla. Arvion mukaan menetykset ovat ainakin 200 miljoonan euron luokkaa, vaikka ehkäiseviä toimia tehtäisi ripeästikin.

Kanarian saaret ja Baleaarit kärsivät eniten. Alan 21000 hotellityöntekijästä noin 2500 joutuu työttömiksi ainakin joksikin aikaa ja välillisesti vaaravyöhykkeessä on 13000 työpaikkaa. Tällaisia ovat esimerkiksi opastettujen paikallismatkojen järjestäjät.

Osakekurssit antavat osviittaa siitä, mitä alalla tapahtuu. Suurten matkanjärjestäjien, kuten Aenan ja NH:n, osakekurssit ovat tulleet alaspäin lähes 2% ja teknologiapalveluita tarjoavan Amadeuksen lähes 4%. Hotelliketjut Meliá ja NH kärsivät aluksi noin 1% kurssinalennuksen, mutta tänään olivat lähes aiemmalla tasolla.

Voittajiin lukeutui muun muassa TUI, jonka kurssi nousi maanantaina 6,4% ja tänään tiistaina vielä 1,2%. Brittiläisen EasyJetin osakekurssi on noussut viimeisen parin päivän aika noin 7 %. Myös yksityismajoituksia välittävä Airbnb ja risteilyjä välittävät yritykset ovat olleet hienoisessa nousussa.

Luottoluokittaja S&P tiputti Thomas Cookin CCC luokasta alimpaan mahdolliseen eli D luokkaan.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu