Neljä mustaa joutsenta ja Helsinki Security Forum – pohdintoja tämän päivän haasteista

Mustien joutsenten teorian kehittäjä filosofi, matemaatikko ja taloustieteilijä Nassim Nicholas Taleb on pohtinut neljää arvaamatonta nykypäivän ja lähitulevaisuudessamme tapahtumaa. Hänen mukaansa ”mustat joutsenet” ilmenevät pieninä todennäköisyyksinä, mutta toteutuessaan vaikuttavina tapahtumina, joihin ei osata varautua riittävästi.

Suhdanneteoria kuvaa taloutta, joka vaihtelee ekspansio- ja taantumavaiheiden välillä. Taantumaa voivat pahentaa muun muassa ”mustat joutsenet”. Vuoden 2008 finanssikriisi ravisteli maailmantalouden maisemaa muuttaen maailmanlaajuisesti sen dynamiikkaa ja on hyvä esimerkki ”mustasta joutsenesta”.

Nykyisistä mustista joutsenista ensimmäisenä voisi mainita covid-19 koronapandemian, jonka vaikutukset tuntuvat edelleen. Se muistuttaa paljolti vuoden 1918 ”espanjan flunssaa”, joka tappoi 50-100 miljoonaa ihmistä.

Venäjän ja Ukrainan välinen sota on muodostumassa toiseksi mustaksi joutseneksi. Vakavien taloudellisten seurauksiensa lisäksi tämä konflikti, jos se laajenee tai voimistuu, voi horjuttaa geopoliittista vakautta globaalilla tasolla. Se kuvastaa maailmaa, jossa poliittiset ja alueelliset jännitteet voivat johtaa odottamattomiin taloudellisiin ja sosiaalisiin seurauksiin.

Kolmas lähestyvä musta joutsen on nälänhätä, jonka ilmastonmuutoksen myötä tuleva kuivuus tuo tullessaan alkaen köyhistä etelän maista.

Neljäntenä mustana joutsenena on tekoäly (AI) huolimatta sen kiistattomista eduista ihmiskunnan kehitykselle. Mutta se voi muuttaa talouttamme ja yhteiskuntamme rakenteita hallitsemattomasti siinä määrin, että se johtaa meidät arvaamattomiin tilanteisiin ja hallinnan menettämiseen tässä globalisoituneessa maailmassa.

Mustien joutsenten riskien torjumiseksi ja lieventämiseksi maailmanlaajuinen yhteistyö on välttämätöntä ja vastuu jakautuu kaikille, oli se kuinka vaikeaa tahansa etujen moninaisuuden vuoksi.

Omana lisämausteena poimin tähän muutaman Helsinki Security Forumin (29.9-1.10.2023 HSF) -’ Eurooppa radikaalin epävarmuuden aikakaudella’ intialaisen tutkijan, professori Ummu Salma Bavan näkemyksen:

Länsi ylläpitää kaksoisstandardeja. Euroopan suhtautuminen kansainväliseen oikeuteen vaihtelee. Afrikassa loukataan ihmisoikeuksia jatkuvasti ja käydään jatkuvia sotia ilman että Eurooppa suuttuu, kuten se suuttui Ukrainan sodasta. Reaktio vaihtelee.

Euroopalla oli tiiviit kauppasuhteet Venäjään vielä ennen 24. 2. 2022 tapahtunutta hyökkäystä, vaikka Venäjä oli jo sitä ennen käynyt useita sotia naapurimaitaan vastaan. Jos Eurooppa olisi toiminut vahvasti Venäjää vastaan vuonna 2014, olisi voitu välttää sota vuonna 2022, mutta Eurooppa päätti tehdä bisnestä Venäjän kanssa. Länsi rohkaisi Vladimir Putinia hyökkäämään Ukrainaan. Intiassa ei pidetä siitä, että länsi syyttää sitä venäläisen öljyn ostamisesta. Eurooppa osti itse pitkään venäläistä öljyä. Miksi se ei ollut väärin, Bava kysyy.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu