Neljä mustaa joutsenta ja Helsinki Security Forum – pohdintoja tämän päivän haasteista
Mustien joutsenten teorian kehittäjä filosofi, matemaatikko ja taloustieteilijä Nassim Nicholas Taleb on pohtinut neljää arvaamatonta nykypäivän ja lähitulevaisuudessamme tapahtumaa. Hänen mukaansa ”mustat joutsenet” ilmenevät pieninä todennäköisyyksinä, mutta toteutuessaan vaikuttavina tapahtumina, joihin ei osata varautua riittävästi.
Suhdanneteoria kuvaa taloutta, joka vaihtelee ekspansio- ja taantumavaiheiden välillä. Taantumaa voivat pahentaa muun muassa ”mustat joutsenet”. Vuoden 2008 finanssikriisi ravisteli maailmantalouden maisemaa muuttaen maailmanlaajuisesti sen dynamiikkaa ja on hyvä esimerkki ”mustasta joutsenesta”.
Nykyisistä mustista joutsenista ensimmäisenä voisi mainita covid-19 koronapandemian, jonka vaikutukset tuntuvat edelleen. Se muistuttaa paljolti vuoden 1918 ”espanjan flunssaa”, joka tappoi 50-100 miljoonaa ihmistä.
Venäjän ja Ukrainan välinen sota on muodostumassa toiseksi mustaksi joutseneksi. Vakavien taloudellisten seurauksiensa lisäksi tämä konflikti, jos se laajenee tai voimistuu, voi horjuttaa geopoliittista vakautta globaalilla tasolla. Se kuvastaa maailmaa, jossa poliittiset ja alueelliset jännitteet voivat johtaa odottamattomiin taloudellisiin ja sosiaalisiin seurauksiin.
Kolmas lähestyvä musta joutsen on nälänhätä, jonka ilmastonmuutoksen myötä tuleva kuivuus tuo tullessaan alkaen köyhistä etelän maista.
Neljäntenä mustana joutsenena on tekoäly (AI) huolimatta sen kiistattomista eduista ihmiskunnan kehitykselle. Mutta se voi muuttaa talouttamme ja yhteiskuntamme rakenteita hallitsemattomasti siinä määrin, että se johtaa meidät arvaamattomiin tilanteisiin ja hallinnan menettämiseen tässä globalisoituneessa maailmassa.
Mustien joutsenten riskien torjumiseksi ja lieventämiseksi maailmanlaajuinen yhteistyö on välttämätöntä ja vastuu jakautuu kaikille, oli se kuinka vaikeaa tahansa etujen moninaisuuden vuoksi.
Omana lisämausteena poimin tähän muutaman Helsinki Security Forumin (29.9-1.10.2023 HSF) -’ Eurooppa radikaalin epävarmuuden aikakaudella’ intialaisen tutkijan, professori Ummu Salma Bavan näkemyksen:
Länsi ylläpitää kaksoisstandardeja. Euroopan suhtautuminen kansainväliseen oikeuteen vaihtelee. Afrikassa loukataan ihmisoikeuksia jatkuvasti ja käydään jatkuvia sotia ilman että Eurooppa suuttuu, kuten se suuttui Ukrainan sodasta. Reaktio vaihtelee.
Euroopalla oli tiiviit kauppasuhteet Venäjään vielä ennen 24. 2. 2022 tapahtunutta hyökkäystä, vaikka Venäjä oli jo sitä ennen käynyt useita sotia naapurimaitaan vastaan. Jos Eurooppa olisi toiminut vahvasti Venäjää vastaan vuonna 2014, olisi voitu välttää sota vuonna 2022, mutta Eurooppa päätti tehdä bisnestä Venäjän kanssa. Länsi rohkaisi Vladimir Putinia hyökkäämään Ukrainaan. Intiassa ei pidetä siitä, että länsi syyttää sitä venäläisen öljyn ostamisesta. Eurooppa osti itse pitkään venäläistä öljyä. Miksi se ei ollut väärin, Bava kysyy.
Pikkuisen siitä nälänhädästä: Vuonna 1950 Afrikan väkiluku oli puolet siitä mitä Euroopassa. Kuka kuvittelee ettei niin suuri manner kykene elättämään niin pientä väkimäärää?
Nyt väkeä on kaksi kertaa enemmän kuin Euroopassa. Kuka kuvittelee että sellainen väestönkasvu on mahdollista ilman merkittäviä panostuksia maatalouteen ja elinkeinoihin (joita ei siis ole tapahtunut)?
Vuonna 2070 YK:n ennusteen mukaan väkeä tulee olemaan seitsemän kertaa enemmän kuin Euroopassa. Selvitetäänkö asia maahanmuutoilla, riittääkö kehitysapu elättämään ne ihmiset ja ennenkaikkea, tarvitaanko ilmastonmuutosta selittämään nälänhätiä?
Ilmoita asiaton viesti
YK:n väestöennusteita on korjailtu alaspäin. Toki väestönkasvu on edelleen ongelma, mutta siihen on tehokkaasti puututtu pehmein keinoin.
Vuoden 2022 ennusteen keskivariantin mukaan Euroopassa olisi 2070 noin 650 miljoonaa ihmistä, Afrikassa 3,2 miljardia, eli Eurooppaan verrattuna noin viisinkertainen määrä.
https://population.un.org/wpp/Graphs/Probabilistic/POP/TOT/908
Ilmoita asiaton viesti
No sittenhän asiassa ei ole mitään ongelmaa (sarkasmia).
YK:n ja muiden oletus on että väestönkasvu kääntyy laskuun kun elintaso kohoaa. Elintason kohoamisen voi estää resurssien loppuminen ja toisaalta ei ole mitenkään mahdotonta että elintason kohoaminen ei pudotakaan väestönkasvua Afrikassa.
Maastamuuttoa Afrikasta ei suinkaan tee vähäosaisin kansa, vaan pientä elintasoa pitää olla ennen kuin on rahaa maksaa ihmissalakuljettajille.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallisesti Maailmassa Luonto hoitaa liian suuren populaation automaattisesti. Ruokaloppuu ja porukka lähtee vaeltamaan kunnes löytää ruokaa ja vettä. Matkalla sitten heikommat menehtyvät.Näin käy Afrikassa myös.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, voisi sanoa lännen virheiksi näin jälkikäteen ja jälkiviisaudella…
a) Jugoslavian sotaan puuttumattomuus vuosikausiin. Surkea Serbia piti yllä kansanmurhakoneistoa vuosikausia. Kun lopuksi Serbia pistettiin lopullisesti aisoihin olivat lännen tappiot 0. Aiemmalla interventiolla tuskin olisi tarvinnut edes käyttää aseellista voimaa, olisi pitänyt vaan maksaa isolle määrälle sotilaita ulkomaanpäivärahoja. Lännen sotilaallinen mahti oli suunnaton 1990-luvulla kylmän sodan jäljiltä.
b) Tsetsenian sodan hyväksyminen. Venäjä ratkaisi sisäpolitiikkaansa tykistökeskityksin, länsi vaan nyökytteli ja ymmärsi. Tsetsenia loi Venäjälle houkutuksen voimankäyttöön. Jatkona Tsetsenia II, Georgia, Ukraina ja Syyria.
c) Venäjän voimakkuuden hypettäminen vuodesta 2008 eteenpäin. Osin kyse lienee ollut hyväntahtoisten hölmöjen yrityksestä pitää lännen sotilaalllista valmiutta ja varustelubudjetteja yllä, mutta voimakkuuden hypettäminen kostautui traagisesti ennen Ukrainan sotaa ja Ukrainan sodan alkuvaiheessa. Monet ihan selväpäiset uskoivat Venäjällä olevan supervallan kyvyt. Venäjän taloudellista vaikutusvaltaa liioiteltiin myös, kaasuaseenhan piti aiheuttaa Eurooppaan kaikkien aikojen koettelemus.
d) Kiinan vallan hypettäminen. Jälleen kerran, hyväntahtoiset hölmöt liioittelevat Kiinan sotilaallista ja taloudellista valtaa kun tarvittaisiin lännen itseluottamusta.
e) Saudi-Arabian sietäminen. HS:n tämän päivän artikkeli oli hyvä, Länsi tuntuu yrittävän tukea Saudi-Arabian projektia tehdä itsestään uutta Venäjää, fasistisluonteista bensa-asemaa jolla voi pian olla ydinaseita. Myös saudeilla on pelottavan laaja disinformaatiokoneisto. Saudien lähentymiselle Kiinaa päin suljetaan silmät, toki myös ihmisoikeusloukkauksille.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä samaisella Talebilla oli muuten mahtava kiista Guardian-lehden kanssa koskien ilmastomalleja joilla ilmastoa ennustetaan.
Taleb matemaatikkona totesi ettei monimuuttujaisella ilmastomallilla kyetä matemaattisesti määrittämään lämpötilan nousua tarkkaan, johtuen kussakin muuttujassa olevasta epävarmuusvälistä. Monien epävarmuusvälien summa merkitsee sitä että jopa ilmaston kylmeneminen olisi mahdollista ilmaston lämpenemistä osoittavalla mallilla.
Taleb arvosteli COP-kokousten tarinaa 1,5 tai 2:n asteen lämpötilannoususta, sanoen sen olevan järjetöntä puhetta (niin yleisesti kuin sitä väittämää käytetäänkin).
Josta Guardian sai aiheen syyttää Talebia denialismista. Kiihkeän väittelyn jälkeen Guardian peruutti väitteensä. Taleb itse sanoo että hän puuttui asiaan vain matemaatikkona (lähde: kirja Skin in the Game), itse ilmastonmuutokseen hänellä ei ole kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän kiinnostus Eurooppaan oli käytännönläheinen, mutta ei aatteellinen. Eurooppaa jakaa vapauden ja vastuun aatteen, joka kiteytyy oikeusvaltioperiaatteeseen – siis täysin toisenlaiseen ajatteluun kuin Venäjällä saati Kiinassa, jossa hallintojen haastaminen käy vain oman hengen kautta.
Venäjälle siis hajaantunut Eurooppa – löysä liitto, oli Venäjän ja myös Kiinan etu, jonka turvin kasvattaa taloudellisia voimavaroja ja maailmanvaltaa.
Eurooppa sen sijaan uskoi vapauden ja vastuun, sekä oikeusvaltioperiaatteen tekevän ennen pitkää kauppansa mielivaltaisille hallinnoille, kun vain käydään kauppaa.
Mutta ongelma on toki, että jos Venäjän saati Kiinan hallinnot eivät näitä arvoja tunnusta, ei tällöin myöskään mikään muutu Venäjän tai Kiinan kansalaisten arjessa, eli on vain ruokittu petoa.
Vielä huolestuttavampaa on se tuttu liikehdintä muun muassa Euroopan sisällä – kuin myös Yhdysvalloissa, jossa on kovasti Venäjän mielivaltaisia otteita ihailevia tahoja.
Ilmeisesti eivät populistit ymmärrä, että autoritäärisissä maissa hallintoa ei voi haastaa kuolematta…
Ilmoita asiaton viesti
Lännen vastustaminen on aatteellista, ollut sitä jo Neuvostoliiton aikana eikä siinä ole tapahtunut muutosta KGB/FSB:ssä.
Ilmoita asiaton viesti
Eläköidyttyäni ei ole ’taulukauppiata’ ovella käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Eläköidyttyäni ei ole ’taulukauppiata’ ovella käynyt.”
No sehän johtuu profiilitekstistäsi! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti pitää osin paikkansa, mutta hiljaan oli kirjoitus Yle-uutisissa Putinin muutoksista 90-luvulta, jossa monet häntä lähellä olevat piirit puhuivat huomattavasta asennemuutoksesta – ja samaa sanoi myös Sauli Niinistö ennen Venäjän hyökkäystä joulukuussa 2021, kun Putin ”kilpailutti” Euroopan maita turvallisuustakuiden nimessä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt täytyy muistaa että Putn on ammatiltaan vakoilija eli tottunut valehtelija. Muut ovat vaan menneet halpaan. Todennäköisesti Putin ei ole koko aikana muuttanut tavoitteitaan, ainoastaan vaihtanut tarinaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Koronavirus, Venäjän hyökkäys ja tekoäly ovat kaikki ihmisen aiheuttamia. No ehkä korona voidaan laskea mustaksi joutseneksi sillä se pääsi karkuun vahingossa. Ja ilmaston muuttuminen koska ihmiskunnalla ei ole siihen osaa eikä arpaa. Tähän saakka sadot ovat vain parantuneet mutta jossain vaiheessa tulee raja jolloin ihmispopulaatio on kasvanut liian suureksi. Tätäkään voi tuskin mustana joutsenena pitää, kehitys on ollut nähtävissä jo pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Voin olla väärässä, kun ymmärsin, että Nassim Nicholas Talebin ehdottama ”mustien joutsenten” teoria ei sinänsä ole act of god eli ihmisen hallinnan ulkopuolella oleva luonnonuhka, vaan enempi jossakin prosessissa oleva ongelma, joka syystä tai toisesta eskaloituu ihmisen hallinnan ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Nimen perusteella se olisi jotakin jota kukaan ei osaa ennakoida. Ennen vanhaan luultiin että joutsenet on aina valkoisia kunnes löytyi musta joutsen.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Venäjän täysin irrationaalisen hyökkäyksen Ukrainaan voi laskea mustaksi joutseneksi. Ennen joukkojen keskittämistä kukaan ei osannut epäillä moista. Näin jälkikäteen voidaan nähdä että venäjän polku johti siihen. Sen omaan tuhoon kun se ei kyennyt demokratisoitua ja kitkeä korruptiota. Koska korruptoituneimpia olivat tietenkin valtaapitävät.
Ilmoita asiaton viesti
Kummallista tämä Venäjän joutsen ettei sitä huomattu vaikka se on 1000 v. liidellyt.
Ilmoita asiaton viesti
No niin! (Ismo Leikolan tapaan)
1) covid-19: osoitus siitä, että massamedia ja massat yhdessä pystyvät nopeaan massamielenmuodostukseen (Mattias Desmett: https://www.youtube.com/watch?v=EHm8VNRlHhs). Ei muistuta ollenkaan ”espanjan flunssaa”, joka ihan aikuisen oikeasti tappoi 50-100 miljoonaa ihmistä. Tulevaisuudessakin WHO voi laittaa kansat karanteeniin, kun Pfizer ja muut kaupalliset rahoittajat yskähtävätkin.
2) Venäjän ja Ukrainan välinen sota on muodostunut symboliseksi, ikuisesti jatkuvaksi sodaksi. (Orwell: https://www.goodreads.com/quotes/531832-the-war-is-not-meant-to-be-won-it-is). Se kuvastaa maailmaa, jossa poliittiset ja alueelliset jännitteet voidaan sopivan tahon niin halutessa laajentaa maailmanlopun sodaksi suit sait.
3) Nälänhätä, joka ei tule ilmaston myötä vaan siksi, että meillä on nin paljon keskinäistä kärhämöintiä, tulehtuneita päätöksentekojärjestelmiä ja pitkällä tähtäimellä mahdoton globaali talousjärjestelmä. Lisäksi kaikkialle levinnyt tehomaatalous on herkkä järjestelmä, joka kaatuu yhdenkin logistisen lenkin katketessa. USA pystyy enää turvaamaan joitakin kuplia siellä täällä, mutta valtameret ovat pian turvattomia ei-kenenkään alueita, tai niitä rikkoo kauppasaartojen palapeli.
4) Tekoäly ja automaatio vaativat taloudellisen mittakaavan, joka voi käydä mahdottomaksi 3):n takia. Ne, jotka panostavat automaatioon, tulevat pettymään yhteiskuntien ajautuessa aidosti tse hallinnnoimiensa energialähteiden varaan. Mittakaavaetu katoaa, ja käsityö tulee uuteen arvoonsa. Se johtaa meidät arvaamattomiin tilanteisiin ja hallinnan menettämiseen uudessa, pirstoutuneessa maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti