Netanjahu löysässä hirressä?

Vaikka Israelin väkiluku on noin 8,5 miljoonaa ja bkt lähes Suomen kokoinen, tulee se toimeen 120-jäsenisellä parlamentilla (knesset), joka valitaan kansanäänestyksellä neljän vuoden välein, ellei knesset päätä ennenaikaisten vaalien järjestämisestä. Näin kävi nyt ja nykyinen pääministeri Benjamin Netanjahu lehtiotsikoiden mukaan on löysässä hirressä, kun ennakkotietojen mukaan hänen puolueensa Likud häviää niukasti kilpailevalle Benny Gantzin johtamalle keskustaoikeistolaiselle Sini-valko -puolueelle.

Kun 92% äänistä oli laskettu sinivalkoiset saisivat 32 kansanedustajapaikka ja Likud 31. Arabiväestön yhteislista saisi 12 paikkaa ja Avigdor Liebermnin johtama äärioikeistolainen Kotimme on Israel -puolue saisi 9 paikkaa.

Presidentti Reuven Rivlin hoputtaa muodostamaan hallitus mahdollisimman pian, koska 28 päivän sisällä pitäisi maalla olla hallitus. Pientä toivoa on, että Gantz ja Netanjahu löytäisivät yhteisen sävelen. Netanjahu on vaarassa joutua syytteeseen aiemmista toimistaan, jos häneltä menee ministerisalkun mukana koskemattomuus.

Kuva: Tilanne puolueiden paikat 19.9.19 noin klo 12 (BBC)

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu