Nürnbergin pariaatteet – sotarikostuomioistuin

Liittoutuneet tekivät 8.8.1945 sopimuksen kansainvälisen sotatuomioistuimen perustamisesta ja YK:n yleiskokous hyväksyi tuomioistuimen peruskirjan ja periaatteet. Periaatteet (8 kohtaa) kirjattiin Yearbook of the International Law Commision vuonna 1950.

. . . VI Periaate

Seuraavat rikokset ovat rangaistavia kansainvälisen oikeuden tarkoittamina rikoksina:

a) Rikokset rauhaa vastaan: (i) Hyökkäyssodan tai kansainvälisiä sopimus- tai muita velvoitteita loukkaavan sodan suunnittelu, valmistelu, aloittaminen tai käyttäminen; (ii) . . .

b) Sotarikokset: Sodankäynnin lakien ja tapojen loukkaukset, mukaan lukien miehitetyllä alueella tapahtuva tai miehitetyn alueen siviiliväestön murhaaminen, kielletty kohtelu tai pakkosiirrot, pakkotyöhön tai missä hyvänsä muussa tarkoituksessa, sotavankien tai merenkulkijoiden murhaaminen tai kielletty kohtelu, panttivankien surmaaminen, julkisen tai yksityisen omaisuuden ryöstäminen, kaupunkien tai kylien umpimähkäinen tuhoaminen ja muu kuin sotilaallisen välttämättömyyden perustelema tuhoaminen.

c) Rikokset ihmisyyttä vastaan: Murha, joukkomurha, orjuuttaminen, pakkosiirto tai muu epäinhimillinen teko mitä hyvänsä siviiliväestöä kohtaan, . . .

Kun vertaa em. periaatteita nykyiseen Venäjän käymään ”sotilasoperaatioon” Ukrainassa, niin ei voi välttyä ajatukselta, että uuden sotarikostuomioistuimen ja rikostietokannan perustamiset olisivat nyt hyvin ajankohtaisia.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu