Nyt ei ole enää oikea aika vatuloida puolustustarviketeollisuuden mahdollisuuksista

Ehkä vihdoin viimein olisi uskottava presidentti Niinistön varoitusta (10.11.2014): ”Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”. Publius Flavius Vegetius Renatus antoi ohjeen vuonna 390: ”Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan.” Tämän otti tunnuslauseekseen muun muassa saksalainen aseteollisuusyritys Deutsche Waffen und Munitionsfabriken.

Nyt kun Euroopassa on huutava pula puolustustarvikkeista, investoinnit tälle sektorille olisivat niin yrityksille kuin kansantaloudelle kannattavia. Sijoitetun pääoman tuottoprosentti (ROI) tällä alalla on käsittääkseni sitä luokkaa, että vastaavaa saa kaukaa hakea. Jos EU:n alueella ei ole tuotantoa, ostetaan sen ulkopuolelta.

Kun kysyntähuippu aikanaan tällä alalla on ohi, investoinnit ovat tulleet kuoletetuiksi, mutta jäljelle jää vuosikausiksi merkittävää huoltovarmuutta eli kykyä kasvattaa kapasiteettia puolustusmateriaalin valmistamiseen nopeassa tahdissa, jos siihen on tarvetta. Vahva kotimainen puolustustarviketeollisuus luo kynnystä sotilaallisten uhkien toteutumiselle muun varautumisen ohella ja ’maksajana’ nyt olisivat hyvät suhdanteet.

Suhdanteista esimerkkinä voisi olla vaikkapa tykistön ammus, jonka ennen Ukrainan sotaa markkinahinta oli kertaluokkaa 2000 € ja nyt 8000 €.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu