Oikeutettu sota vaiko ryöstöretki?

Norjasta karkotetun ja Helsingin lentokentällä pidätetyn Voislav Tordenin eli Jan Petrovskin epäillään syyllistyneen terrorismirikoksiin Itä-Ukrainassa Luhansin ja Donetskin alueilla kesäkuun 2014 ja elokuun 2015 välisenä aikana. Tällaiset tapaukset pistävät ajattelemaan sotien eettisyyttä miten suhtautua esimerkiksi näihin ’maanmuuttajiin’. Historian valossa ei oikein voi muuta kuin todeta, että jotkut sodat ovat epäoikeudenmukaisempia kuin toiset.

Sotateoreetikot ja alan filosofit pohtivat muun muassa: 1) ius ad bellum: syyt, jotka oikeuttavat sodan alkamisen. 2) ius in bello: syitä, jotka oikeuttavat tietyn toiminnan konfliktin aikana. 3) ius post bellum eli mitä tehdä, kun vastakkainasettelu on ohi.

Esimerkiksi kun murtovaras (Venäjä) murtautuu talooni, minulla (Ukraina) on oikeus puolustaa itseäni ja esimerkiksi hyökätä hänen kimppuunsa pesäpallomailalla, jos uskon henkeni olevan vaarassa. Mutta hänellä (Venäjällä) ei olisi oikeutta puolustautua hyökkäystäni vastaan väittämällä puolustavansa itseään minua vastaan. Toisin sanoen Ukrainan hyökkäyksen tapauksessa ”venäläisillä taistelijoilla ei ole oikeutettua tavoitetta”, olivatpa he sotilaita tai siviilejä. Toinen esimerkki olkoon vaikkapa Ukrainan terästehtaaseen linnoittautuneet puolustajat ja Venäjän suhtautuminen heidän kohtaloonsa. Siinä humaanisuus ei ollut päällimmäisenä.

Valtioiden välisissä suhteissa ei ole tapana kääntää toistakin poskea ryöväreille. Voisi olla hyväksi vastaisen varalle, ettei liiaksi hyssytellä roistoja ja kuunnella heidän sepittämiään valheita. Jos Ukraina sota kerran ei ole Venäjän kannalta oikeutettu sota, niin kaikkiin siihen sekaantuneisiin on suhtauduttava kuten rikollisiin ja ennalta ehkäistävä vaikka esimerkein, ettei valheisiin uskota.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu