Paavi ja hänen divisioonansa motissa?

Münchenin arkkipiispa ja Freisingin kardinaali Reinhard Marx (*21.9.1953) heitti pyyhkeen kehään ja jätti 21.5.2021 päivätyn erokirjeensä paaville kesäkuun puolella. Se julkistettiin molempien osapuolten myötävaikutuksella. Erokirje tuskin tuli yllätyksenä ainakaan paaville. Eilisen (10.6.2021) vastauskirjeen mukaan paavi ei myöntänyt eroa sanamuodon ollessa jotakuinkin: ’Jatka Münchenin arkkipiispan tehtävissä’.

Marxia itseään ei syytetä seksuaalisista hyväksikäytöistä, vaan siitä, että hän kieltäytyi antamasta kaikkia asiakirjoja piispainkokouksen 2011 palkkaamalle rikostutkijalle ja tämän tiimille. Marx kiisti jyrkästi perusteettomina väitteet, että hän halusi suojella itseään, kirkon ylintä johtoa sekä hänet nimittänyttä paavi Benedictus XVI:a arkaluontoisilta paljastuksilta.

Kardinaali perusteli eroanomustaan seuraavaan tapaan: ”Kirkon piirissä seksuaaliset hyväksikäytöt ovat johtaneet uskottavuuskriisiin kaikilla hierarkiatasoilla ”. Kirkko on ajautunut tässä umpikujaan ja hän toivoo, että hänen eroamisensa olisi henkilökohtainen signaali uudelle alulle, uudelle kirkon heräämiselle, eikä vain Saksassa. Hän kirjoitti myös: ”Haluan tehdä selväksi, että olen valmis ottamaan henkilökohtaisen vastuun, en vain omien virheideni vuoksi, vaan myös kirkon, jota olen ollut uudistamassa vuosikymmenien ajan.”

Vastauskirjeessään paavi muistuttaa, että ”koko kirkko on kriisissä eikä se voi tänään ottaa askeltakaan eteenpäin puuttumatta tähän kriisiin. Sen hoitaminen henkilökohtaisesti ja yhteisöllisesti on ainoa tapa, koska emme ole kriisissä pelkästään yksilöinä vaan myös yhteisönä.”

Ilmeisesti paavi ja kardinaali tulivat siihen johtopäätökseen, ettei yhden kardinaalin erolla lunasteta koko katolisen kirkon kaikkien paimenten syntejä, vaan nykymaailma vaatii asiassa paljon enemmän maallisiakin toimia. On olemassa viitteitä siitä, että väärinkäytösten ja salailun pato olisi viimeinkin murtumassa ja jonkinasteinen vedenpaisumus pyyhkii kirkon yli. Monet latinolehdet ovat uutisoineet näyttävästi paavin puuttumista kriisiin.

Lähteitä:

  • Vatican News
  • Wikipedia (Reinhard Marx)
  • El Pais, Cronica, ..
0
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu