Paljonko siedämme valehtelua?

USA:n vielä istuvan presidentin puheet ja twiittailut viimeisen neljän vuoden aikana ovat saaneet monen pyörittämään päätään epäuskoisena. Monen median mukaan tämä herra on patologinen valehtelija, joka hyvin tehokkaasti on tuhonnut demokratiaa jopa maansa ulkopuolella. Valheet ja tarkoitukselliset vääristelyt ovat olleet jatkuvaa hyökyaaltoa. The Washington Postin mukaan viime elokuun loppuun mennessä hän oli virkakautenaan julistanut 22247 totuudesta poikkeavaa lausumaa.

Valehtelevat poliitikot tietävät, että heidät paljastetaan heti. He eivät välitä siitä, koska heitä ei rangaista valehtelusta. ’Huomiotalous’ puree, myötäilijöitä riittää, kunhan vain puhuu sitä, mitä kuulijat haluavat kuunnella. Emotionaalinen samaistuminen menee totuuden edelle ja vaihtoehtoinen todellisuus omaksutaan, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä oikean todellisuuden kanssa. En tarkoita tässä eri uskontojen julistamaa sanomaa.

Meillä suomalaisilla on vuosisatainen kokemus virallisesta valehtelusta, joten osaamme monesti olla meuhkaamatta ja olemme kuuntelevinamme senhetkistä ’torikirkujaa’ niskat notkuen. Parempi on olla uskovinaan, kuin saada äkkiloppu mielipiteelleen. Jo kuningas Kustaa II Adolf oli antanut tiukat ohjeet Stolbovan rauhan (27.2.1617) rajaneuvottelijoilleen. Neuvottelut pitää hoitaa ”venäläiseen tapaan” eli pidettävä itsepintaisesti kiinni omista todisteluista, vaikka oli tieto niiden paikkansapitämättömyydestä. Rajaneuvottelut saatiin loppuun vasta 3.8.1621. Kun on kuunnellut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin puheita, esimerkkinä vaikkapa MH17-koneen alasampuminen, niin huomaa, ettei mikään ole muuttunut. Trump on oppinut jotain venäläisiltä.

+1
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu