Pandemia vaiko syndemia?

Lääketieteellisen Lancet-lehden johtaja Richard Horton esittää ajatuksen, että pandemian sijasta olisi aiheellisempaa puhua sindemiasta, mikä termi 1990-luvulla otettiin käyttöön kuvaamaan biologisten ja sosiaalisten elementtien vuorovaikutusta tiettyjen sairauksien leviämisessä. Sanat juontunevat kreikan suunnalta: pan = kaikki; sin = vailla, ilman; demos = ihmiset. (Virhe pitää olla syn ..)

Tartuntatautien leviäimistä tehdyissä tutkimuksissa eräs jako on endeemiset ja epideemiset olosuhteet eli suppealle ja laajalle alueelle keskittyvät tartunnat, joiden leviämistä selittäviä tekijöitä ovat muun muassa poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset tekijät, kuten kodittomuus, köyhyys, leimautuvuus ja tukijärjestelmien puuttuminen. Sairaudet ovat keskittyneet tiettyihin sosiaaliryhmiin yhteiskunnassamme syvälle juurtuneen eriarvoisuuden mallien mukaan ja nämä taudit yhdistyvät sosiaalisiin ja taloudellisiin eroihin pahentaen niiden haitallisia vaikutuksia.

Artikkelissa kirjoittajan näkemys on, että riippumatta siitä, kuinka tehokas hoito tai rokote on, puhtaasti biolääketieteellisen ratkaisun löytyminen COVID-19 virukselle tulee epäonnistumaan. Yhteisösairautena (syndikaattina) viruksen leviämiseen ja hoitoon vaikuttavat oleellisesti ihmisten koulutus, työllisyys, asuminen, ruoka ja asumisympäristö. Esimerkiksi Euroopassa tiheimmin asutuissa ja pienituloisissa kaupunginosissa on enemmän tartuntoja ja vakavia tapauksia kuin muualla. Nyt ei ole puhe tulevaisuuden tavoittellisesta sosiaalipolitiikasta, vaan kiireellisesti toteutettavista terveyspolitiikoista.

Viranomaisten tavoitteena on hallita koronavirusepidemia ja päästä peräkkäisten terveysrajoitusten noidankehästä, joiden taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset pahentavat erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten terveyttä ja tilannetta. ’ Status quo’ luo tiettyjä etuja varakkaille, mutta ellei hallitukset suunnittele politiikkaansa siten, että syvät erot poistetaan, ei mikään yhteiskunta ole koskaan turvassa koronaviruksen tapaisilta pandemioilta.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu