Parlamentarismi hämärtyy

Winston Churchill totesi aikoinaan, että ensimmäisessä maailmansodassa parlamentin asema ja oikeudet heikkenivät suhteessa maan hallitukseen ja sodan jälkeen moni asia ei enää palautunut sotaa edeltävälle tasolle. Agustín Ruiz Robledo valtiosääntöoikeuden professori Granadan yliopistosta kirjoittaa El Paisissa covid-19 pandemian aiheuttaneen samaa eli parlamentti on jäänyt hallituksen varjoon monessa asiassa eikä ainakaan täydellistä paluuta normaaliin ole näkyvissä.

Yleisesti on olemassa poliittinen yksimielisyys siitä, että hallituksille ja viranomaisille on annettava mahdollisuus toteuttaa tehokkaita toimenpiteitä kansanterveyden puolustamiseksi, vaikka säädökselliset perusteet eivät olisikaan täysin selviä. Puhumme korkeintaan muodollisesta epätasapainosta, joka ei liity monissa maissa esiintyviin väärinkäytöksiin kuten valtiollisiin vaaleihin. Robledo on huolissaan myös siitä, että parlamentin vaikutusmahdollisuudet asioiden käsittelyyn varsinkin covid-19 pandemian tapauksessa olivat kaventuneet. Hallitus toi parlamenttiin esityksensä ja kansanedustajat voivat vain vastata kyllä tai ei riippuen siitä istuiko opposition vaiko hallituspuolueiden penkkireivissä.

Hallituksella on käytössään monopoli muotoilla esityksensä itselle sopiviksi ja muuttaminen parlamentissa on melko harvinaista ellei peräti lähes mahdotonta. Näin on varsinkin sisä- ja ulkopolitiikan sekä budjettivalmistelun kohdalla. Kansanedustajat jäävät väkisinkin varjoon, kun asiallisesti päätökset on pitkälti betonoitu jo ennen kuin asia tulee parlamentin käsittelyyn.

Ei tässä vielä kaikki, Euroopan neuvosto tekee tukuttain päätöksiä, joihin käytännössä on pakko vastata myöntävästi, vaikka ne eivät täytä edes perussopimuksen kirjainta eikä henkeä. Muistissa on pääministeri Sanna Marinin videoneuvottelut ja pikakäynnit Brysselissä. Samalla on syytä kysyä, voitaisiinko meilläkin mennä pienempään kokoonpanoon hallinnossa yleisesti. Nyt korona-aikana on jo totuttu siihen, että vain 50 kansanedustajaa saa olla paikalla päätöksiä muovaamassa ja ihan hyvin näyttää sujuvan. Määrällä ei voi aina korvata laatua. Varsinkaan jos puhujan päätarkoitus on vain taata jatkokautensa olemalla esillä höpöttämällä puppusanageneraattorilla laatimaansa sanomaa.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu