Poliittinen valehtelu

Churchillin suuhun on laitettu muun muassa seuraava sanonta: ”Joskus vastustajan perustelut ovat vakuuttaneet minut, mutta ne eivät ole vaikuttaneet äänestyskäyttäytymiseeni.” Taikuri hämää katsojaa kiinnittämällä tämän huomion hetkeksi epäoleelliseen, minkä aikana hän tekee vikkelästi jekkunsa. Kyynikkona en voi välttyä siltä mielikuvalta, että nykyisen poikkeustilan aikana pandemian ”virallisilla” tilastoilla ja luvuilla jekutetaan meitä yksinkertaisia osin tietysti hyvässäkin tarkoituksessa. Hallituksen suuri lisähuoli on, että poikkeustilan julistus osoittautuu ylimitoitetuksi eikä voida todistaa, että muussa tapauksessa se olisi ollut alimitoitusta. Erään tarinan mukaan kerran keisarilla ei ollutkaan vaatteita.

Jos Ruotsin malli osoittautuu pitkässä juoksussa meidän hybridimallia paremmaksi, niin vaatii taitoa vierittää syy toisten niskoille. Naapurin isäntä pyrki 1950-luvulla kunnanvaltuustoon. Kun kulmakunnalla oli pulaa äänestäjistä, niin hän lanseerasi itseään porvarisosialistina. Pieleen meni, ei edes hänen vaimonsakaan äänestänyt häntä. Sekasikiö, kuten sana hybridi ennen vanhaan käännettiin, luo epäilyttävän mielikuvan.

Poliittisessa keskustelussa harvoin jos koskaan sovitaan niistä tiedoista ja tutkimustuloksista, joiden perusteella keskustelua käydään. Tunteet, mielipiteet ja olettamukset ovat puhemyllyn raaka-aineksina. Helposti ollaan tilanteessa, että asiat tehdään väärin jopa sen vuoksi, että pysyttäisi vallassa.

Kaikesta narinastani huolimatta, tunnustan nöyrästi, että pääministeri on esiintynyt uskottavana poikkeusolojen johtajana, vaikka valtioneuvostossa ilmeisesti vallitsee suuri kaaos, mitä poikkeustilassa ei ole helppo välttää. Jos joutuu eri miniteriöiden vajailla, ristiriitaisilla, politisoiduilla ja varmaan osin väärilläkin tiedoilla tekemään suuria päätöksiä, niin ei käy kateeksi päätöksentekijää. Viisaan nimeä ei ole helppo lunastaa. Opposition tekopyhät lupaukset yhteen hiileen puhaltamisesta eivät oikein vakuuta nekään. Vähän kun kääntää, niin menee tuhkat vastapuolen silmille.

”Millainen kuningas, sellainen lauma.” Vai onko se päinvastoin!

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu