Putinin faktat

Espanjassa ilmestyvä El Pais tylyttää harvinaisen jyrkästi Putinin edesottamuksia. Artikkelin mukaan hän ei valehtele ymmärtämättömyyttään eikä hän ja hänen lähiympäristönsä jätä epäilyksille sijaa, mitä tulee heidän verenhimoiseen ja autoritaariseen toimintaan kuten Krimin valtaukseen ja itäisen Ukrainan piilosotaan. Propagandaa rummutetaan ja pelkoa lietsotaan täysillä, jotta Ukrainan vastustus saataisi murrettua.

Kun Putin sanoo, että eurooppalaisille taataan kaasu ensi talveksi, niin jokainen ymmärtää, että hän uhkaa sulkea kaasuhanan, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta. Hän uskoo, että nyt on aika hyödyntää Washingtonin heikkouksia. USA:ssa johtajuus horjuu, demokratia on uhattuna ja epävarmaa. Euroopan turvallisuus riippuu Yhdysvalloista ja lämmitysjärjestelmät Venäjästä.

Putin haluaa Eurooppaan samanlaisen jaon, mitä Stalin sai Jaltassa vuonna 1945. Putinin ehdotukset merkitsisivät viimeisten puolen vuosisadan monenvälisten sopimusten rikkomista mitä tulee erityisesti Helsingin vuoden 1975 asiakirjaan koskien allekirjoittajavaltioiden koskemattomuutta ja niiden rajojen haavoittamattomuutta sekä myös Moskovan vuonna  1994 allekirjoittamaa Budapestin muistiota,  joka säilytti Ukrainan, mukaan lukien Krimin, itsemääräämisoikeuden ja rajat vastineeksi ydin- ja ballistisen arsenaalin purkamisesta.

Putinin Venäjä on revisionistinen valtio, joka teeskentelee pitävänsä kiinni monenvälisistä sitoumuksistaan, mutta on astunut jatkuvien rikkomuksen tielle. Putin jättää huomiotta sitovat monenväliset sopimukset, aivan kuten Kiina on tehnyt Hongkongin osalta. Tällainen asenne tuo väistämättä mieleen 1930-luvulta saadut opetukset, jolloin eurooppalaisten valtojen sovintopolitiikka Hitlerin uhkien edessä johti ensin Itävallan ja Tšekkoslovakian liittämiseen ja sitten Puolaan hyökkäykseen ja sotaan.

+31
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu