Putinin tulevan keskiviikon puhetta odotellessa

Viime vuonna valtion tilastotoimiston Rosstatin mukaan Venäjällä ruoka nousi keskimäärin 6,7% (lihavalmisteet 7,2%). Inflaatio oli 4,9% jääden analyytikkojen odotuksista selkeästi jälkeen. Etenkin keskiluokka on huomannut, että keskivertovenäläisellä oli vuoden 2020 lopussa 11% vähemmän rahaa käytössään kulutukseen kuin vuonna 2013. Presidentti Vladimir Putinin vuonna 2018 asettama tavoite elintason nostamisesta seuraavan toimikautensa uudistusten yhteydessä näyttää jäävän haaveeksi, mikä tietää pessimismin leviämistä koronaviruksen tavoin.

Ainoan riippumattoman tutkimuslaitoksen, Levada Centerin mukaan 58% venäläisistä pitää tätä nousun tyrehtymistä suurimpana ongelmana, väestön köyhtyminen ja korruptio tulevat seuraavina. Sosiaalinen tyytymättömyys on lähtenyt leviämään maaseudulle rikkaista metropoleista Moskovasta ja Pietarista. Kansa tuntee olevansa hyvin etääntynyt hallituksesta ja sen asialistasta, mikä purkautuu muun muassa Alexei Navalnyin tueksi masinoituina mielenosoituksina.

Putin pitää keskiviikkona liittokokoukselle tärkeän puheen. Siinä tuskin käsitellään sosiaalisesti merkittävien perustuotteiden hinnannousua viime vuoden aikana (leipomotuotteet +73%, sokeri +64,5%, auringonkukkaöljy +25,9%). Monista elintarvikkeista kuten margariinista on ollut selkeästi pulaa eikä ongelmiin ole näkyvissä uskottavia ratkaisuja. Koronapandemian hoito on ollut liian verkkaista. Kansallisia vararahastoja on kasvatettu, mutta se on hoidettu muun muassa leikkauksilla ja eläkeiän nostolla.

Edellä mainituista seikoista huolimatta ei tulisi mieleenikään väittää, että Putinilla on kiire hyödyntää huippuunsa modernisoidut asevoimat ja tehdä pikaisesti ne valloitukset, jotka hän katsoo välttämättömiksi suurvalta-aseman palauttamiseksi (”Make Russia Great Again”). Hiilivetyjen maailmamarkkinat eivät ehkä mahdollista enää koskaan uutta modernisointia siinä määrin, että Venäjän asevoimat olisivat ylivertaisia läntisiin kilpailijoihin nähden.

Lähde El Pais 18.4.2021

0
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu