Resitatiivinen demokratia ja mutanttivirus ”fasismi-19”

Italialainen vaikuttaja ja kirjailija Andrea Camilleri totesi viime vuoden keväällä, että ”Fasismi on mutanttivirus.” Eräs covid-19 pandemian esille tuoma näkemys on, että fasismi on edelleen läsnä oleva ja monessa mielessä muistuttaa vaarallista mutanttivirusta eikä Mussolinin perillisten (epigonien) tautiin ole olemassa rokotetta. Kuten eräs vanha partisaani viime vuona muistotilaisuudessa totesi: ”Fasismi on voitettu, ei kukistettu. Ja rokotetta ei koskaan löydetty. ”

Nykypäivän Italiassa 68% haastatelluista on amerikkalaisen Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan tyytymättömiä demokratiaan. Eri maissa tyytymmättöimiä on seuraavasti: Espanja 68%, Englanti 69%, Venäjä 64%, Ranska 58%, USA 59% ja Ruotsi 28%. Ajatus, että nämä tyytymättömät ovat saaneet fasistiviruksen, on varmaan laukkaavan mielikuvituksen tuotetta, mutta tältäkään ei voi välttyä, kun seuraa esimerkiksi Italian demokratian arvojen muuttuneen resitatiivisen demokratiansuuntaan. Vapaissa vaaleissa valitaan hallitsijat, jotka valituksi tulemisen jälkeen luopuvat kansalaisten vapauden ja ihmisarvon takaamisesta veisaten omaa poliittista liturgiaan ilman tarkoitustakaan saada aikaan mitään todellista.

Vuonna 2010 postfasistinen puolue lakkasi olemasta ja hajosi sulautuakseen Berlusconin puolueeseen ja antaakseen elämän uudelle postfasistiselle puolueelle Italian veljet. Fasismin patologinen tulkinta ei ole uusi. Jo vuonna 1944 Benedetto Croce määritteli fasismin ja natsismin ”älylliseksi ja moraaliseksi sairaudeksi”, jonka synnyttivät vapauden uskon kriisi, joka oli tartuttanut kaikki luokat. Ne, jotka puhuvat fasismista viruksena, eivät todennäköisesti tiedä, että he toistavat rasistista ja antisemitististä Adolf Hitleriä, joka määritti juutalaisen ”pahimman basillin kantajaksi”. Tässä tilanteessa pelkkä ”fasismin paluu”, on pidettävä uusien sukupolvien antifasismin kuvan mutaatiota.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu