Saksa ja Ranska Euroopan teollisuuden, geopolitiikan ja strategian ytimenä

Saksan Merkel luovuttaa syksyllä Euroopan valtikkansa ja sen saa mitä todennäköisemmin vihdoin viimein Ranskan Macron. Montaigne Instituutin ajatushautomon politiikan tutkija ja kirjailija Dominique Moïsi analysoi El Pais lehdessä edessä olevaa tilannetta, kun tie Macronille on vapaa Brexitin toteutumisen jälkeen eikä Saksalla ole tarjota varteenotettavaa seuraajaa johtotähdeksi. Merkel valittiin kansleriksi vuonna 2005. Hän hoiti euro- ja pakolaiskriisin sekä tulee toimineksi yhteistyössä neljän Ranskan presidentin kanssa (Chirac, Sarkozy, Hollande ja Macron).

Onko Macron toinen Bonaparte – suosittu, kaunis, dynaaminen ja voitokas – se jää nähtäväksi. Toiset EU-maat varmaan hieman pelkäävät, että Ranska saa liian keskeisen aseman ja sen presidentti on liian tietoinen arvostaan. Viime vaalikampanjassa Macron korosti kovasti eurooppalaisuuttaan ja vakuuttaakseen Merkelin sekä ollakseen uskottava oli hänen tehtävä merkittäviä uudistuksia. Näistä tärkeimmät olivat uudistukset työmarkkinoilla ja rautateillä. Haitakkeina olivat keltaliivit, jotka hidastivat vauhtia merkittävästi.

Koronapandemian ongelmien suuruus käänsi Merkelin ajatukset pois soveltaa jälleen talouspakotteita ja 750 mrd euron elvytysrahasto ja yhteinen velka koituivat paljolti Macronin eduksi. Todettakoon, että Saksassa koronaan kuolleita on 730 miljoonaa asukasta kohti ja Ranskassa 1200 sekä että Saksan talous supistui vuonna 2020 5% ja Ranskan 8,3%. Kuitenkin Macronin kannatus on 40%, mikä on suurempi kuin kolmen edeltäjän presidentin.

Kun USA:n uusi presidentti ’palaa entiseen’, voi Eurooppa huokaista helpotuksesta, vaikka se ehkä myös tuo haasteita ”strateginen Eurooppa” käsitteelle. Tätäkin termiä käytettiin viime viikon ministerikokouksessa Euroopan taistelukonetta ja Sahelinin tilannetta pohdittaessa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu