Saksan sosiaalidemokraatit keksivät sosiaalidemokratian uudestaan

Saksassa on 26.9.2021 liittopäivävaalit, joissa Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) ehdokas uudeksi valtakunnankansleriksi on Olaf Scholz. Kampanjan yläotsakkeena on ’keskinäinen kunnioitus’, jota puolue rummuttaa uutena periaatteena.

Niin Saksassa kuin meilläkin on huomattu, ettei pelon lietsominen ja negatiivisuus poliittisissa puheissa vedä äänestäjiä puoleensa, vaan katse on suunnattava rohkeasti tulevaisuuden rakentamiseen. Keskinäisen kunnioituksen vaaliteema on lyhyt, napakka ja järkevältä kuulostava. Siinä pyritään vastakkaisasettelun sijasta korostamaan sosiaalista yhtenäisyyttä sekä tarjotaan mahdollisuuksia henkilökohtaisesti kehittää itseään.

Paluuta ’koskemattomaan’ maailmaan ei ole. Nostalgia ’takaisin luontoon’ on poliittisesti kaupallistettu erään ääripään toimesta, mutta lienee pitkälti ajanut itsensä päin seinää realiteettien maailmassa.

Periaatteena on lähestyä ’keskinäisellä kunnioituksella’ mahdollisimman monia ryhmiä. Esimerkiksi nuorille se tarkoittaa asumista, vanhuksille huolenpitoa, naisille palkkatasa-arvoa, kansalaisille ympäristö- ja terveyskatastrofien estämistä. Työtä on kunnioitettava myös sosiaalisena arvona eikä pelkästään palkkana ja tulostavoitteiden toteutumisena.

Lähde: El Pais 29.8.21 La socialdemocracia reinventa sus principios

+4
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu