Seuraa (huume)rahaa!

Vuonna 2005 Venezuelan silloinen presidentti Hugo Chávez ja hänen kakkosmiehensä Diosdado Cabello ideoivat rahasammon ja USA:n heikentämisjärjestelmän. Logistiikkaketjusta sovittiin, että Kolumbian kapinoiva sissijärjestö FARC ( Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) toimittaa kokaiininsa Venezuelaan, josta se viedään Meksikkoon ja sieltä huumekartellit hoitavat kokaiinin USA:an. Käteinen ’maksupalvelu’ toimii vastakkaiseen suuntaan tosin siten, että Costa Rica on välietappi, josta osa rahoista siirretään Venäjän pankkeihin ja pieni siivu menee Venezuelan kautta FARC:lle joko käteisenä, aseina polttoaineena jne.

Kolumbian hallitus ja FARC solmivat rauhansopimuksen Havannassa elokuussa 2016, mutta kuukausi sitten FARC:n entinen johtaja Iván Márquez väitti, että hallitus on rikkonut rauhansopimusta ja järjestö tarttuu uudestaan aseisiin. Tämä sopii hyvin Venezuelan presidentti Madurolle, jonka tulot huumeista ovat olleet alamaissa.

Venzuelan huumerahan kulku on tapahtunut muun muassa seuraavasti:

– CLAP (Comités Locales de Abastecimiento y Producción) on ohjelma, jonka kautta meksikolainen suuryritysryhmä El Sardinero Es Servicio, S. A vie elintarvikkeita Venezuelaan. Käteinen huumeraha on naamioitu elintarvikepakkauksiksi. (Presidentti Obradorin hallinto suosii El Sardineroa.)

– Costa Ricassa CVG Alunasa, joka on alumiinituotteita välittävä Venezuelan valtion omistama yritys ja joka hoitaa Costa Rican pankkien kautta laskuiksi naamioidut huumerahat mm. venäläispankkeihin (Evrofinance Mosnarbank, Gazprombank, VTB ..)

– Venäläispankit pesevät huumerahat esimerkiksi Baltian ja Skandinavian pankkien kautta ja ne päätyvät Diosdado Cabellon ja nykyisin Venezuelan teollisuus- ja tuotantoministerinä toimivan Tareck El Aissamin henkilökohtaisille tileille.

Veracruzista lähtevät elintarvikelaivat, joissa on mukana huumerahalähetyksiä poikkeavat ’teknisistä syistä’ Costa Rican Puerto Lemonin satamassa ja purkavat sovitut Alunasalle osoitetut lähetykset siellä ja käteinen siirtyy sitä kautta pankkeihin. Ne laiva, joissa on pelkkiä elintarvikkeita tai myös Venezuelaan menevää käteistä rahaa menevät suoraan La Guairan satamaan.

USA:n huumepoliisi DEA teki omat johtopäätöksensä siitä, ettei Venezuela ostanut elintarvikkeita halvemmalla esimerkiksi Brasiliasta ja Argentiinasta, vaan Meksikosta, jonne vieläpä osa oli tullut USA:n puolelta. Silmukka on kiristynyt, sillä Costa Rican pankit ovat sulkeneet tilejä ja venäläispankit ovat USA:n sanktiolistalla.

JaakkoKorpi-Anttila

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu