Suuryritysten ja muiden toimijoiden strategiset yhteisyritykset

’Sähköntarve kasvaa räjähdysmäisesti – Näin kapasiteetti voidaan turvata’ esimerkkiotsake siitä, miten suuret kaupalliset toimijat tekevät kasvusuunnitelmiaan laput silmillä. Uskovat siihen, ettei heidän tarvitse välittää siitä, mitä naapurissa tapahtuu ja mitä se mahdollisesti pyrkii tekemään.

Suuret suomalaiset yritykset rynnivät aikoinaan NL:n / Venäjän markkinoille tekemään suuria voittoja. Kuinkas sitten kävikään – Putin otti ne ilmaiseksi tai pilkkahintaan itselleen ja Suomessa tappioita kirjattiin kilpaa tilinpäätöksiin. Jos Putin jyrää Ukrainan, niin erään duuman edustajan mukaan seuraavassa vaiheessa, kun Suomen presidentti laskee Moskovassa seppelettä tuntemattoman sotilaan haudalle, meidän suuryritysten hallintoneuvostojen kokoonpano ja kielikin on aivan eri mitä nyt.

Ihmettelen kovasti, etteivät energiantuottajat ja suurteollisuus nyt ole lyöneet hyntteitään yhteen ja päättäneet turvata pitemmällä tähtäimellä toimintaansa. Ensimmäisenä tulee mieleeni edellä mainittujen tahojen mahdollisuuksina yhteisyritykset puolustustarviketeollisuuden alalla. Siellä on nyt tuhannen taalan paikka kasvattaa omaa tulosta ja samalla ottaa ’lisähenkivakuutus’ sille, ettei mikään ulkopuolinen valtio uskalla tulla puuttumaan rajan yli tapahtuvalla tuhotyöllä infrastruktuuriimme. Nykysuhdanteissa se olisi rahasampo ja siten samalla käytännössä ilmainen henkivakuutus näille toimialoille, kun suhdanteet hoitaisivat ’vakuutusmaksut’. Jos nyt hankitaan tuotantokapasiteettia, niin meillä on potentiaalia valmistaa merkittäviä määriä enemmän, mitä on varaa hankkia valmiina varastoon tai ostaa kriisissä muualta. Räjähtävän osan laittakoon se, jolla on siihen lupa ja osaaminen. Kuvassa on esimerkkinä tykistökranaatin valmistusvaiheiden suhteellisista kustannuksista.

Jos verrataan EU:n talouksien kokoa ja esimerkiksi Ukrainan miljoonan tykistöammuksen apupyyntöä, jota ei EU ole pystynyt hoitamaan tarvittavalla ripeydellä, niin heikolta tuntuu EU-tasoinen huoltovarmuus ja sitä kautta perusturvallisuus, kun ei edes muutaman miljardin ’pikkuasiaa’ pystytä hoitamaan. EU:n puheenjohtajuus on Unkarin Viktor Orbánilla ja siirtyy vasta ensi tammikuussa Puolaan, Ranska on kallistumassa Putinin suuntaan ja tulevan USA:n presidentin näkemyksistä ei ole aavistustakaan. Eli lähitulevaisuudesta Suomellekaan tuskin tulee kovin ruusuista käsitystä (Venäjä – Kiina – Valko-Venäjä!)

Toivottavasti ei koskaan toistu Koskelan sanoma tuntemattomassa: ”En minä syyllisiä kaipaa, minä kaipaan Lahtista ja kookoota”. Jos haluat rauhaa…

Tuotantokapasiteetti on huoltovarmuutta
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu