Syntinen kasti

Kanadalainen kardinaali totesi joku vuosi sitten: ’Kirkkoa ei pelkällä Ave Marialla johdeta’. Tämän on saanut kokea paavi Franciscus kohta kahdeksan vuoden ajan virassaan oltuaan. Vahvoja viitteitä siitä, että niin kauan kuin Apenniinien niemimaan papistolla on ollut suuri vaikutusvalta katolisessa kirkossa, niin kauan on ollut myös suuri vaara, että mafiat ovat käyttäneet kirkkoa hyväkseen rahanpesussa ja muissa vähemmän puhtaita käsiä vaativissa töissä.

Paavi Franciscus viime kuun lopussa ilmoitti, että kardinaali Angelo Becciu ja kuusi korkeaa virkamiestä on erotettu taloudellisten väärinkäytösten vuoksi. Hän nimitti tätä ryhmää syntiseksi kastiksi toteamalla muun muassa, että ”et voi seurata Jumalaa ja rahaa, sinun on valittava”.

Epätoivoaan ja tuskaantumistaan paavi ilmaisi sanomalla, ettei erityisiä strategioita ei ole, järjestelmä on tavanomainen (banaali) ja yksinkertainen: Sinun on mentävä eteenpäin eikä pysähdyttävä sekä on tehtävä pieniä mutta konkreettisia toimia. Valtaosa kirkosta on oikealla tiellä, mutta osa ei. Korruptio on sidoksissa suhdanteisiin ja toistuu sekä on vaikeasti tukahdutettavissa.

Kertauksia Vatikaanin talousjärjestelmästä:

– Vatikaanin pankki eli IOR (El Instituto para las Obras de la Religión, Uskonnollisten Töiden Laitos) on aikoinaan vararikon tehneen Banco Ambrosiano seuraaja, jonka oli perustanut paavi Pius XII vuonna 1941. Vuonna 2012 IOR:lla oli 19000 tiliä (6,3 mrd €) ja omaisuutta kirjanpidon mukaan 769 mrd €.

– Heti tultuaan valituksi 13.3.13 Franciscus lupaili radikaaleja muutoksia pankin toiminnassa. ’Pääministeri’ Tarcisio Bertone oli saanut aiemmin lähteä ja uusi tarkastuskomitea pisti pankin tiukkaan syyniin. Benedictus XVI oli valinnut viime töikseen uuden ’pääjohtajan’, saksalaisen Ernst von Freybergin, joka ei ollut riittävän avomielinen komitealle ja hänet Franciscus korvasi ranskalaisella Jean Baptiste de Franssulla, jonka poika, Louis Victor, sattui työskentelemään amerikkalaisessa konsulttifirmassa nimeltä Promontory.

– Vatikaani käytti Promontory Financial Group yritystä asiantuntijana, kun IOR selvitteli asiakastiliensä taustoja. Selvityksen jälkeen yli 3400 tiliä suljettiin. Suljetuista tileistä runsaat 1300 oli yksityisiä ja yli 750 institutionaalisia.

Viime elokuussa Franciscus nimitti espanjalaisen maallikon Maximino Caballero Ledon Pyhän istuimen talouden sihteeristön pääsihteeriksi, jossa hän vastaa kaikkien Vatikaanin talouslaitosten, mukaan lukien IOR-pankki ja APSA-kiinteistöyhtiö, keskittämisen elimen koordinoinnista. jonka kiinteistövarallisuus nyt on kirjattu olevan yli 3 mrd €.

0
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu